Lekkende energie

Lekkende energie

Lekkende energie

Heb jij wel eens zo’n dag dat je je nauwelijks ergens toe kan zetten? Dat je wellicht de dag met energie en goede moed begint, maar dat dit gevoel al snel wegebt? Zonder dat je op dat moment precies kan duiden waarom dat zo is? Dat je van alles wilde doen, maar je je er simpelweg niet toe kan zetten… en weet je zeker dat dit niet aan het mooie zomerweer ligt ;) ? Ieder mens heeft er wel eens last van, de vraag is alleen ‘wat doe je ermee?’ Ga je tegen de stroom in, of laat je het gevoel van vermoeidheid, niet weten of het gebrek aan de ‘drive’ voor actie toe?


Verantwoordelijkheid nemen


In het voorbeeld hierboven is het tegen de stroom ingaan een uiting van yang, de mannelijke energie van daadkracht, power en doordouwen. Op het moment dat je lusteloosheid voelt en je jezelf met moeite ergens toe kan zetten, kun je twee dingen doen. Of je tracht er doorheen te beuken, in de hoop dat het gevoel vanzelf verdwijnt. Of je geeft toe aan de weerstand die je voelt en laat de gedachte los dat je van alles moet doen. Dat is jezelf serieus nemen, alert zijn op de signalen die tot je komen en niet kost wat kost tegen de stroom ingaan omdat je een overtuiging hebt dat dat moet. Verantwoordelijkheid nemen begint bij jezelf, door jezelf serieus te nemen en te handelen in lijn met wat er zich aandient. Je voelt je energie lekken, ga voelen waar dit door komt en wat je hieruit op kunt maken. Weet wat je energie drainers zijn en waar je weer van oplaadt. Uiteraard is ieder mens anders, maar train jezelf erin om te weten wanneer je op de rem mag trappen en wanneer niet. Dat is voor velen een subtiel spel waar je meer en meer bedreven in wordt als je stilstaat en ervaart wat er is, wat je voelt. 


Werken waar en wanneer je wilt

 

Doorduwen en actie nemen vanuit yang-energie is wat ik veel om me heen zie gebeuren. Veelal bij mannen, maar ook vrouwen kunnen er wat van. Ook ik ken dit vanuit het verleden. Ik kon mezelf altijd wel een zetje geven en daar ging ik weer. Nu zie ik glashelder in hoe vaak ik tegen de stroom inging, maar op dat moment voelde ik het wel maar had ik nog niet het inzicht wat ermee te doen.


Sinds ik heel bewust in mijn werkende leven sta, gaat dat doordouwen simpelweg niet meer. Mijn innerlijk kompas staat scherp afgesteld en ik kan niet anders dan luisteren naar mezelf. Ga ik tegen de stroom in, dan zal me dat rechts- of linksom duidelijk worden gemaakt door wat er in mijn leven gebeurt. Eigenlijk heel mooi en waardevol. Dit houd je op je eigen pad. Aanvoelen wanneer je gas kunt geven en wanneer je even in de luwte wilt zijn, zonder dat je daarover verantwoording hoeft af te leggen aan iemand anders behalve jezelf. Dat is de rijkdom van het ondernemen. 
Dit is de ideale modus en het samenspel tussen yin en yang energie; actie ondernemen en gaan op het moment dat je voelt dat dit de bedoeling is. Voor mij is dat waar ‘personal mastery’ over gaat. Jezelf kennen en van daaruit handelen en keuzes maken. Forceren hoort daar niet in thuis wat mij betreft, doseren wel. 


De stem van je ego is er altijd

 

‘Niet zeuren, maar hop in beweging komen’ om maar eens een gedachte te noemen. De stem van je ego zal er altijd zijn. Niet iets om je door te laten ontmoedigen overigens, maar wel om reëel te zijn. Die gedachten zitten in je systeem en zullen altijd in meer of mindere mate een rol spelen. Waar het om gaat is dat jij van binnenuit weet wat goed voor jou is en dat je dit gevoel leidend laat zijn bij de keuzes die je maakt. Als dat namelijk zo is, dan is er geen misverstand mogelijk over wat je wilt en doet. Je hoort de stem van je ego en je laat het los omdat je weet dat het jou op dat moment niet dient. 

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment