Lentekriebels het hele jaar door

Lentekriebels

Lentekriebels het hele jaar door

Ruim een week geleden lag er nog een prachtige deken van sneeuw. Heerlijk om te zien hoe de wereld dan oplicht. Kinderen die buiten spelen, sleetje rijden, en sneeuwpoppen maken. En volwassenen die zich weer kind voelen en meehelpen met sneeuwpoppen maken en sneeuwballen gooien. Genieten, althans voor velen. Maar niet iedereen kan hier blij van worden. De wintermaanden zijn voor sommigen een crime.

 

De afgelopen week vertelde een van de deelnemers aan mijn intervisiegroep hoeveel moeite ze heeft met de kou en de donkerte. Ze vertelde hoe vreselijk ze de sneeuw vond. Hoe donker. Donker? Sneeuw donker? Er schoot door mijn hoofd hoe bijzonder het is dat de een sneeuw associeert met donkerte. Terwijl sneeuw toch echt spierwit is. Kwestie van perceptie.

 

Opladen in de winterse kou

 

Zo ben ik vorig weekend nog gaan wandelen en ook hardlopen in de sneeuw. Heb intens genoten van het prachtige uitzicht, ik kan daar zo in opgaan. Het opmerken van het krakende pak sneeuw onder mijn voeten. De frisse buitenlucht diep in mijn longen inademen. Voor mij een zalige onderbreking als ik lekker aan het werk ben. Mijn levensenergie kan ik dan nog meer voelen stromen. Bovendien associeer ik het prachtige uitzicht en de witte deken van sneeuw met hele fijne dingen. Zoals de openhaard, warme chocolademelk met slagroom, fijne herinneringen van vroeger aan de wintersport.

 

Lentekriebels ook in de winter met je meedragen

 

Zo zat ik slechts een paar dagen later in Antwerpen tijdens de lunch buiten op een balkon te genieten van de zon. Het was 12 graden en ik was met een groep ondernemers en iedereen was zo aan het genieten. De lentekriebels waren te voelen. Het was te voelen hoe de natuur zich opmaakt voor een nieuw seizoen. Voor veel ondernemers een periode waarin ze weer ‘naar buiten gaan’. De vraag is hoe je deze lentekriebels het hele jaar door met je mee kan dragen? En waarom, vraag je je misschien af? Voor sommige mensen kan de winterperiode zo zwaar drukken op hun energie en spirit om te creëren, dat het hinderlijk is. Speciaal voor degenen die zich daar in herkennen, heb ik een aantal tips.

 

7 Tips hoe je de wintermaanden trotseert

 

Wat kun je doen om lentekriebels ook in de wintermaanden te voelen. Om te voorkomen dat je blokkeert.

 

  1. Ga niet forceren. Kortom, ga niet tegen de stroom in maar luister naar je lichaam en handel daar naar. Geef toe aan je vermoeidheid als dat er is.
  2. Zorg dat je ritme houd, blijf in de wintermaanden ook sporten en zoek de buitenlucht op. En ja, misschien moet je in de winter een extra drempel over. Ook in de donkere dagen is er een moment te vinden waarop je eruit kunt. Frisse lucht doet wonderen voor je (ondernemers)geest.
  3. Zorg voor voldoende afwisseling in je agenda. Dat wil zeggen, een goede mix van thuiswerken, met klanten in gesprek zijn en afspraken buiten de deur hebben. Bewaak een gezonde mix van afspraken.
  4. Weet voor jezelf goed hoe je je kunt opladen en geef hier gehoor aan. Wat zijn de manier waarop jij je oplaadt? Is dat af en toe een massage, een dag sauna, of een middag sparren met een collega op de hei? Plan die in. Niet als sluitstuk, maar als basis waar je je andere (klant)afspraken omheen plant.
  5. Laat de gedachte los dat je altijd 100% in moet zetten. Het gaat er juist om dat je moeten weet om te zetten in willen. Laat je verlangen het hele jaar door leidend zijn. De drive van binnenuit is belangrijk. Laat de druk van de buitenwereld voor wat deze is.
  6. Lachen doet wonderen. Voor ieder mens. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Vreugde is de ‘spice of life’. Misschien is het in de winter lastiger dan wanneer de zon schijnt. Stuur er dan op dat je dit het hele jaar door in je leven inbrengt.
  7. Voed je levensenergie door intimiteit. Dat wil zeggen knuffelen met je geliefde, met je kinderen en met vrienden. Dit geeft een boost aan je levensenergie. En dat kun je heel goed omzetten in energie voor het runnen van je bedrijf.

 

Deze 7 tips geven je een idee van de richting van denken, maar uiteraard zijn er nog vele andere tips. De vraag is, in hoeverre voel jij de druk van de donkere dagen als last op je schouders? En als je dit herkent, wat ga jij dan doen om dit te doorbreken. Zodanig dat de lentekriebels het hele jaar door zegevieren.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

AANMELDEN


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment