Leve de onafhankelijkheid

Leve de onafhankelijkheid

Ken je dat gevoel dat je afhankelijk bent van iemand anders voor iets wat je zelf niet kunt oplossen? Vast wel. Iedereen heeft wel zaken waarbij je een beroep moet doen op anderen omdat je het zelf niet kunt en of weet. Het is ook gezond om sommige zaken los te laten en uit te besteden. Maar hoe zit met je gevoel van onafhankelijkheid in het algemeen? Sta jij financieel en emotioneel onafhankelijk in het leven?

 

Financieel onafhankelijk zijn en vrije keuzes maken

 

Voor mij zijn onafhankelijkheid en vrijheid twee belangrijke kernwaarden in mijn leven. Naar mijn gevoel zijn deze waarden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doordat ik financieel onafhankelijk ben creëer ik ruimte om vrije keuzes te maken. Zodat ik de dingen kan doen die ik wil doen. Dat geeft mij een ultiem gevoel van persoonlijke vrijheid. De enige aan wie ik verantwoording af moet leggen, dat ben ik zelf. En natuurlijk heb ook ik mijn verplichtingen, zoals ademhalen en belasting betalen. Maar dat bijt mijn gevoel van persoonlijke vrijheid en onafhankelijkheid niet.

 

Onafhankelijkheid is meer dan financiële onafhankelijkheid

 

Onafhankelijkheid is meer dan alleen financiële onafhankelijkheid. Het gaat ook over gevoelsmatige, emotionele en relationele onafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat je op gevoelsniveau als individu in je kracht staat. Dat je je vrij voelt om te kunnen gaan en staan waar je wilt en dat je je niet afhankelijk voelt van een zakenpartner of liefdesrelatie. Dit betekent overigens niet dat je geen verbindingen aan kunt gaan. Juist als je zelf goed in balans bent, van jezelf houdt en gelukkig bent kun je goed zakelijk samenwerken en ook privé relaties aangaan. Zonder dat je daarmee je vrijheid en onafhankelijkheid laat varen.

 

Het gevoel van geluk komt van binnenuit

 

Heb je een relatie? Zo ja, hoe sta je daar in? Op welk gevoelsniveau zit je in deze verbinding? Is het een verbinding die je helpt in je groei en je dus ervaart als een verrijking? Of voel je dat je de relatie waar je in zit een belemmering is om echt jezelf te kunnen zijn. Om de dingen te doen die je eigenlijk wilt. Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is. Het is in ieder geval de moeite waard om hier eens bij stil te staan. Door je bewust te zijn van de wijze waarop je gevoelsmatig ‘in de wedstrijd’ zit.

Voor mij is een relatie een mooie aanvulling in mijn leven. Maar in de basis komt mijn gevoel van geluk vanuit mezelf. Ik voel dat ik zelf verantwoordelijk ben om het maximale uit mijn leven te halen. Daarbij is een relatie de ‘icing on the cake’ en niet de basis. Zo is je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen iets wat in essentie vanuit je hart komt. Dat neemt niet weg dat een relatie een waardevolle aanvulling op je leven kan zijn. Het is mooi als je je belevingen kunt delen met iemand die je dierbaar is. Door iemand om je heen te hebben die je support in je groei en ontwikkeling. Maar je levensgeluk is niet afhankelijk van een partner.

 

Je hebt altijd een keuze

 

Realiseer je dat je altijd keuzevrijheid hebt. En dat jij bovendien nooit verantwoordelijk kunt zijn voor het geluk van je partner. Ik zie nog te vaak om me heen dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor het leven of de carrière van hun partner. En natuurlijk is het zo, zeker als je met elkaar onder een dak woont, dat het ‘in your face’ kan zijn. Dat het soms lastig is om afstand te nemen van de worstelingen van je partner. Maar realiseer je dat ieder mens zelf de oplossing van zijn of haar impasse zal moeten vinden. Natuurlijk is het mooi als je er voor iemand kunt zijn en iemand kan steunen in een bepaalde fase. Maar uiteindelijk zal de balans moeten kloppen. Het is een kwestie van geven en nemen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment