Neem jij risico’s?

Neem jij risico’s?

Risico’s nemen; doe jij dat wel eens? En zo ja, wat is dat precies voor jou, een risico nemen? Wat voor dingen doe je waarmee het voor jou een risico wordt? En wat levert het je op? Daar waar het voor de één een gevecht is en vooral veel onrust veroorzaakt is het voor een ander fantastisch vanwege de euforie die je na afloop kunt voelen.

 

Het nemen van risico’s is iets waar de meeste mensen tegenop zien. Als je risico’s neemt laat je immers het veilige en bekende los en weet je niet precies wat er gaat komen. Het is de onzekerheid van het onbekende waardoor velen in de kramp schieten en besluiten om het maar te laten voor wat het is. En weet je, het is okay zolang jij er vrede mee hebt met dat het leven dat je nu leidt goed genoeg voor jou is.

 

Voor mij geen ‘had ik maar’

 

Zelf heb ik in mijn leven tot nu toe op een aantal momenten het roer volledig omgegooid. Dit begon al vroeg in mijn leven toen ik na de middelbare school alleen naar de VS vertrok. Ik was 17 en ik wilde wat anders, mijn vleugels uitslaan. Ik was op zoek naar een totaal nieuwe beleving en dat vond ik. Ook later in mijn leven heb ik diverse momenten gehad waarin ik dingen deed die voor mijn omgeving niet altijd logisch leken. En toch deed ik het. Nu realiseer ik me dat het ondernemen en dus ook het nemen van risico’s bij mij past. Ik wil het maximale uit mijn leven halen en ook uit mijn werk.

In mijn omgeving zie ik veel mensen die niet echt gelukkig zijn met de invulling van hun (vaak werkende) leven. Dat doet me wat. Ik weet namelijk hoe moeilijk sommige besluiten kunnen zijn en hoe lang je daar tegenaan kan hikken. En toch als je achteraf weet wat het je op kan leveren is het ’t dubbel en dwars waard. Maar als je de sprong niet waagt, kom je er ook niet achter.

 

Angst voor het onbekende

 

Het is de angst voor het onbekende dat velen blokkeert. Je weet wat je nu hebt en dat voelt comfortabel en goed. Door je okay te voelen met ongemakken vergroot je je zelfvertrouwen. Het is in feite een kwestie van gewenning.

Risico’s nemen zijn nodig om echt succesvol te kunnen zijn. Zonder het nemen van risico’s kun je misschien wel een goed leven hebben, maar geweldig zal het niet zijn. En de keuze is aan jou. Het is jouw leven en jij bent volledig verantwoordelijk voor je eigen geluk. Jij bepaalt zelf of je het zo wel goed vindt of dat je er toch meer uit wilt halen.

 

Doe eens gek

 

Ik wil een pleidooi houden dat meer mensen gekke dingen gaan doen, risico’s nemen. En niet omdat ik dat nou zo graag wil, maar omdat ik zie dat zo velen blokkeren. Alsof je in een soort gouden kooi zit. Je weet diep van binnen dat je eruit wilt stappen en toch hik je er tegenaan. Dit kan bijvoorbeeld omdat je niet weet wat en hoe. Ondertussen borrelen er allerlei excuses op, bijvoorbeeld dat dit het moment niet is, of dat het financieel niet kan, dat je het niet kunt. Noem maar op. Maar sta daar eens bij stil. Is het werkelijk zo? Staaf je bezwaar eens met feiten. Ik spoor je hiertoe aan en jezelf uit te dagen om dat concreet te maken. Pas als je dat doet weet je of je jezelf voor de gek houdt of niet.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment