Ondernemen is geen vies woord

Ondernemen

Ondernemen is geen vies woord

We hebben allemaal tal van rollen in ons leven. Die van partner, kind, moeder, vriend of vriendin, collega, samenwerkingspartner, ondernemer, noem maar op. De rol van ondernemer vinden veel ondernemers zelf verrekte spannend. Sterker nog, er is een aanzienlijke hoeveelheid ondernemers die eigenlijk niet in de rol van ondernemer durft te stappen. 

 

Bewust ondernemen

 

In de praktijk hoor en zie ik veel ondernemers die op papier wel ondernemer zijn, lees voor de Belastingdienst, maar qua mindset de stap naar het ondernemen nog niet zetten. Ondanks het feit dat sommigen al jaren bezig zijn. Professionals gaan ondernemen omdat de gelegenheid zich aandient. Hun baan werd opgeheven of er waren anderszins omstandigheden die er aanleiding toe gaven. En er zijn bovendien altijd mensen die je aanmoedigen en zeggen dat de vrijheid van het ondernemen zo aanlokkelijk is. Feit is dat een aanzienlijk deel van de professionals dat gaat ondernemen eigenlijk geen notie heeft van de impact van dit besluit. Vergelijk het met het ouderschap. Ik weet niet of je kinderen hebt, maar wist jij wat het ouderschap echt van je vroeg voordat je eraan begon?


Er is meer nodig dan goed zijn in je vak

 

Om succesvol te zijn in je ondernemerschap is er meer nodig dan alleen maar keigoed zijn in je vak. Zo zie ik ondernemers die in de rol als expert uitblinken, terwijl ze de rol van ondernemer niet met overtuiging willen omarmen. Met als resultaat dat ze vroeg of laat vastlopen. En ik zeg bewust ‘willen omarmen’ omdat het een keuze is. 

Het wrange is dat je in de markt ook mensen ziet die de rol van ondernemer met beide handen aangrijpen en het spel spelen. Dat terwijl ze niet zelden de beste expert zijn. Wellicht raakt je dat of vind je het zuur, maar dat is wat het is. Ondernemen vergt meer dan alleen maar goed zijn in je vak.


Laat je aanmoedigen

 

De kunst is dat je als expert van de rol als ondernemer gaat houden. Rek je elastiekje op en ontdek hoe mooi het ondernemen kan zijn. Geef jezelf de tijd om hierin te investeren zodat je het op jouw manier gaat omarmen. Belangrijk daarbij is dat je je eigen weg bewandelt. Dat je je laat leiden door je ingevingen en je niet gek laat maken door je omgeving. Ben je niet bestand tegen het geluid van anderen, bijvoorbeeld op social media, sluit je daar dan van af. Laat je niet ontmoedigen maar juist aanmoedigen om het op jouw manier te doen.


Ja zeggen tegen het ondernemen

 

Voorop staat dat je de keuze maakt om volmondig ja te zeggen tegen het ondernemen. Dat je de rol van ondernemer wilt omarmen en je in wilt zetten om te leren, te ontdekken, te spelen. Met vallen en opstaan. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Ga erop uit, waag de sprong, ga in verbinding met anderen. Praat erover, ga doen. Veelal is de weerstand namelijk een gewoonte of een belemmerende gedachte, iets wat wellicht helemaal niet van jou is. Kortom, ontdek of je van de rol als ondernemer net zoveel kan houden als je rol als expert. Ondernemen is geen vies woord zolang je trouw blijft aan jezelf.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment