Ondernemen is topsport

Ondernemen is topsport

Naast de euforie die je ervaart als je successen behaalt met je onderneming, zijn er ook geheid dieptepunten op jouw pad. Dat is onvermijdelijk; you win some, you lose some. En ook al onderneem je vanuit jouw unieke WHY en je persoonlijke missie, dat betekent niet dat daarmee alles van een leien dakje zal gaan. De vraag is alleen, hoe ga je hiermee om?

 

Successen zijn super belangrijk om je in je business gekend te voelen en daarmee de bevestiging te krijgen dat je op het goede pad zit. Maar soms kan het zijn dat de successen nog even uitblijven en dat je je afvraagt of je wel goed bezig bent. Je ziet ondernemers om je heen successen behalen, allemaal gave dingen doen en jouw frustratie groeit. Ondertussen probeer je je op je eigen koers te focussen, maar de onrust neemt toe. En bovendien zie ik dat velen er dan nog maar een tandje bij doen. Nog harder gaan werken en de druk verder opvoeren.

 

Geef jezelf de tijd

 

Ik weet zelf heel goed hoe pittig het in de opbouw kan zijn als je veel aan het delen en geven bent en de flow er nog in moet komen. Ondernemen vraag veel van je. Om te beginnen de ontdekkingstocht naar jezelf, wat een cruciale basis is voor een succesvolle onderneming. Bovendien zal je jezelf voortdurend moeten oppeppen en motiveren om ervoor te gaan. Een lange adem hebben. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Zeker als je een nieuwe start maakt, of een ommezwaai met je business is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen.

 

Gas geven maar ook afstand nemen en reflecteren

 

Geduldig zijn is dus belangrijk, maar met geduld alleen kom je er niet. Het is ook een kwestie van doen en doorzetten. Ondernemen vanuit je diepste innerlijke drijfkracht is waanzinnig. De voldoening die het je oplevert is goud waard. Tegelijkertijd is het hard werken, bouwen aan je expertstatus. Een goede balans vinden tussen gas geven en op z’n tijd stilstaan en reflecteren.
Als je kijkt naar topsporters dan zie je dat zij ook af en toe afstand nemen om te reflecteren. En daarnaast tijdig rust nemen om de batterij opladen. Voor ondernemers geldt hetzelfde devies. Als het even niet stroomt, maak dan een pas op de plaats. Neem even de afstand om te kunnen zien en voelen waar je mee bezig bent.

 

Ga spelen en ervaren totdat het wel klopt

 

Als je de tijd neemt om van een afstand te kijken naar je onderneming en jezelf dan zal je merken dat er heldere antwoorden naar bovenkomen. Wees niet huiverig om dat wat naar bovenkomt onder ogen te zien. Het kan goed zijn dat het voor jou helder wordt dat het beter is om je koers bij te stellen. En uiteraard is het wel belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om iets te laten slagen. Dat je daarvoor de nodige inspanningen hebt verricht. Maar als je op een punt bent aangeland dat het stromen uitblijft, zie het dan niet als falen of een teken van zwakte. Ga opnieuw op ontdekkingstocht, ga spelen en ervaren totdat het wel klopt. De manier waarop dat helder zal worden is als het begint te stromen.

 

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen bij de groei en ontwikkeling van jouw onderneming, zodat jij je vleugels uit kunt slaan? Schroom dan niet om contact met me op te nemen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment