Ondernemen is net als bevallen

Ondernemen

Ondernemen is net als bevallen

Afgelopen week zat ik in een gesprek met een oud-collega en inmiddels goede vriend waarin ik de metafoor van bevallen gebruikte in de context van ondernemerschap. Nadrukkelijk niet bedoeld om alleen vrouwen aan te spreken. Want laten we wel wezen, als je als man ooit bij de bevalling van je partner bent geweest en daarbij echt ‘aanwezig’ bent geweest denk ik dat je begrijpt wat ik bedoel. Daarover gaat deze inspiratiemail, over de kracht van metaforen aan de hand van de lessen die we trekken uit de vergelijking tussen ondernemen en bevallen?

 

De 10 lessen uit de vergelijking


Ondernemen is eigenlijk net als bevallen. Waarom is dat zo, ik zal een aantal parallellen trekken om het expliciet te maken, namelijk:

  1. Ondernemen staat synoniem voor het beleven van pieken en dalen. Het een is er niet zonder het ander en andersom.
  2. Ondernemen gaat over jou als mens, de basis ligt binnenin jezelf en niet buiten jezelf.
  3. Ondernemen gaat over actie nemen en jij bent degene die het moet doen, niemand anders.
  4. Ondernemen betekent mensen om je heen verzamelen die je aanmoedigen en steunen. Tegelijkertijd kunnen zij het roer nooit van je overnemen. Jij bent en blijft aan zet als het gaat om jouw business.
  5. Ondernemen is ook leren dragen van pijn, je wonden likken, over vallen en weer opstaan.
  6. Ondernemen is leren meedeinen op de golven en niet tegen de stroom inzwemmen.
  7. Ondernemen gaat ook over groeien en luisteren naar jezelf en naar je lijf.
  8. Ondernemen gaat over leren doseren in plaats van forceren.
  9. Ondernemen gaat over ruimte creëren, letterlijk en figuurlijk.
  10. Ondernemen gaat over successen vieren en daar niet terughoudend in te zijn.

 

De kracht van metaforen

 
Wat is jouw verhaal en hoe weet jij je verhaal kracht bij te zetten? Een van de manieren die je daarbij kan gebruiken zijn metaforen. De kracht van metaforen zit ‘m in de eenvoud en de impact van een paar woorden. Als ik de uitspraak doe dat ondernemen net als bevallen is spreekt dat al boekdelen. En of je daar nu 4, 6 of alle 10 van bovenstaande aspecten bij bedenkt, dat maakt niet zoveel uit. Waar het om gaat is dat je de impact van je boodschap vergroot op het moment dat je metaforen gebruikt.

Kortgeleden was ik met iemand in gesprek over de coachingsmethodiek die we hanteren waarbij we scherpstellen wat iemands ‘nature’ is (in tegenstelling tot ‘nurture’). Iemand vroeg me, ‘wat is dat precies, je nature’. Ik gebruikte de metafoor van een ruwe diamant om het verschil te schetsen tussen nature en nurture. Bij een ruwe diamant kunnen we ons direct voorstellen wat we daarmee bedoelen, namelijk de ongepolijste versie van jou.

 

Creëer jouw verhaal

 

Wat is het verhaal dat jij vertelt en hoe geef je daar vorm aan. Metaforen, verhalen en ervaringen zetten hetgeen je vertelt kracht bij. Hoe levendiger hoe beter en hoe sterker mensen aan je lippen hangen. Wil jij een vraag voorleggen over jouw verhaal, hoe je tot een krachtig en authentiek verhaal komt dat past bij wie jij bent? Meld je dan hier aan om je vraag aan me voor te leggen. Ik zie je reactie graag tegemoet.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment