Ondernemen, niet voor watjes

Ondernemen, niet voor watjes

Heeft iemand je ooit verteld dat ondernemen een makkie is? Dat in je ondernemerschap alles van een leien dakje gaat? Niets is minder waar. Ondernemen is niet voor watjes. Het is een kwestie van vallen en opstaan en je rug rechten na tegenslagen. Gaan staan voor je levensmissie en je overgeven aan wat er op je pad komt.

 

Als een klant nee zegt tegen een aanbod, dan voel je dat meteen in je portemonnee. Dat is andere koek dan onder contract werken als interimmer of freelancer. Of je de klus nou goed of uitstekend vervult, je inkomsten zijn er.

 

Voldoening van successen zijn goud waard

 

Ondernemen maakt je kwetsbaar en tegelijkertijd biedt het je de kans om het leven vol aan te gaan. Wat ik daarmee bedoel is dat je geen uitdaging uit de weg gaat en de voldoening van de successen die je behaalt goud waard zijn. Het zijn die top of the world momenten… Momenten van intens geluk en voldoening, die het ’t dubbel en dwars waard maken.

 

Hoe is het voor jou om met teleurstellingen en tegenslagen om te gaan? Laat je je daardoor uit het veld slaan? Of houd je je staande en kijk je vooruit? Ik deel graag 10 tips en inzichten met je over hoe je je als ondernemer staande houdt als het even tegenzit:

 

10 Tips & inzichten over hoe je je als ondernemer staande houdt als het tegenzit:

 

  1. Zorg voor een krachtig en waardevol netwerk van mensen om je heen die je niet alleen steunen maar ook ‘upliften’. Dit is geen luxe maar pure noodzaak.
  2. Deel met deze mensen wat er speelt. Durf je kwetsbaarheden te tonen. Alleen al het delen doet wonderen.
  3. Kijk jezelf recht aan in de spiegel. Met andere woorden, zie onder ogen wat er is. Werkt iets niet, forceer niet, maar geef je over en dein mee op de golven.
  4. Blijf voortdurend nieuwe kansen creëren, blijf in beweging. Stilstand is achteruitgang.
  5. Blijf niet in je eentje aanmodderen, maar laat je helpen. Denk maar aan de uitspraak ‘Penny-wise pound-foolish’.
  6. Zet jezelf ertoe om een tegenslag te voelen en het vervolgens los te laten. Loslaten werkt bevrijdend. Het geeft lucht.
  7. Fouten maken draagt ertoe bij dat je groeit. Dat je innerlijke wijsheid toeneemt. Leer te accepteren dat dit bij het leven hoort.
  8. Sta bij iedere tegenslag stil om te voelen wat de mooie kant eraan is. Want zoals Cruijff ooit zei, of in ieder geval iets in de trant van “ieder nadeel heb z’n voordeel” (wie had dat gedacht dat ik hem ooit zou citeren ;).
  9. Als je in je ondernemerschap alleen maar pieken zou beleven, zouden je pieken geen pieken meer zijn. Juist door de hobbels op je weg kun je dankbaarheid voelen voor de momenten waarop het je voor de wind gaat en je floreert.
  10. Zorg ervoor dat je je grenzen bewaakt. Dat er voldoende lucht is om te reflecteren op wat je aan het doen bent. Dit zie ik bij veel ondernemers (ook ervaren ondernemers) gebeuren. Nee zeggen is oh zo krachtig om je eigen hygiëne te bewaken.

 

Food for thought. Ik hoop dat deze tips en inzichten je weer op het goede spoor zetten. In de juiste stemming om je blik vooruit te richten en je hoofd niet te laten hangen. Benieuwd om te horen wat voor jou goed werkt en wat niet. Wil je je reacties hieronder delen, wees welkom.

 

Maak keuzes die voor jou werken

 

In enkele gevallen hoor je wel eens dat ondernemers er de brui aan geven. Dat na verloop van tijd blijkt dat ze niet om kunnen gaan met de continue druk die ze ervaren, de onzekerheden en hun vrijheid. Besluiten om een baan in loondienst te nemen. Niets mis mee. Ondernemen is iets dat bij je moet passen. Als je je niet senang voelt bij de vrijheid en onzekerheid die gepaard gaan met het ondernemen? Doe er dan wat mee. Het is niet de bedoeling dat je er wakker van ligt. Voel je vrij om keuzes te maken die voor jou werken. Jij weet als geen ander wat jou echt gelukkig maakt. Daar heb je trouw aan te zijn en nergens anders aan.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment