Onmisbare me-time

Onmisbare me-time

Onmisbare me-time

De vakantieperiode loopt op z’n einde. Heerlijk om te genieten van de lange dagen. Lekker veel buiten zijn, gezellig samen eten en even niets doen. Velen kijken er met verlangen naar uit. En als het dan zover is, dan is het even schakelen. Loskomen van het dagelijks ritme en tijd nemen om tot rust te komen. Maar in hoeverre slaag jij erin om je me-time te claimen gedurende de vakantieperiode?

 

Het verlangen vooraf hebben en vervolgens, als het zover is, de spagaat voelen. Voor wie kinderen heeft is dit waarschijnlijk herkenbaar. Het is zoeken naar tijd voor jezelf. En tegen de 4e of 5e vakantieweek verlang je misschien weer naar het einde van de schoolvakantie. Want, als je eenmaal weer in een ritme zit is het makkelijker om de tijd voor jezelf te pakken. Toch? Maar me-time is voor ieder mens belangrijk en ook gedurende de vakantieperiode. Of je nu alleen bent, een partner hebt en/of een gezin. Of je werkt of vrij bent. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat het je lukt om structureel kwalitatief goeie me-time te pakken.

 

Wat is me-time voor jou

 

Wat bedoel ik nou eigenlijk met goeie me-time? Dat kan ik goed uitleggen op basis van mijn eigen ervaring en behoefte. Daarbij moet ik zeggen dat mijn inzicht in en verlangen naar me-time in de loop der jaren behoorlijk veranderd is. Vandaag de dag is me-time voor mij echt onmisbaar. Me-time betekent voor mij alleen zijn, in stilte en bij voorkeur in de buitenlucht. Op het gras liggen, naar de wolken kijken. Langs het strand lopen, de zeelucht ruiken, de wind voelen. In het bos zijn, de boslucht diep inademen. Tot mezelf komen.

 

Hoezo onmisbaar?

 

Waarom is de tijd voor jezelf nou zo belangrijk? De tijd om in stilte tot jezelf te komen is een must om je creativiteit te laten stromen. Als je alleen maar door blijft rennen en niet de tijd neemt om stil te staan, dan wordt je geleefd. En daardoor laat je een belangrijk deel van je creatieve brein onbenut. Echt, ik ken het verschil. Heel lang heb ik het gevoel gehad dat ik mijn creativiteit niet benutte. Dat kwam voor een belangrijk deel omdat ik mezelf de rust niet gaf die ik nodig had. En waarom? Niet omdat ik dat niet wilde. Maar omdat ik de impact van het goed benutten van de tijd voor mezelf niet kende op de manier waarop ik dat nu doe.

 

In mijn ondernemerschap vandaag de dag kan ik niet zonder stilte en rust. Liefst dagelijks. En sterker nog, als ik de tijd niet neem, dan merk ik het meteen. Ik raak vermoeid, niet goed in mijn vel en de inspiratie blijft uit. Ik weet precies wat er nodig is om inspiratie op te roepen. Na de momenten van rust, stilte en afstand kan ik vaak bergen verzetten. Fantastisch eigenlijk hoe mooi het is, als je dat voor jezelf weet. En ik ben ervan overtuigd dat ieder mens goeie me-time nodig heeft om goed in balans te blijven. In je werk, maar ook daarnaast.

 

Wat werkt voor jou?

 

Hoe benut jij de tijd voor jezelf nou op een manier die jou echt goed doet? Wat werkt voor jou en wat niet? Het antwoord daarop kan alleen jij geven door het zelf te gaan ontdekken. Begin eerst eens om te gaan zitten en na te denken over de afgelopen 7 dagen. Noteer voor jezelf zo concreet mogelijk hoeveel tijd je hebt genomen om tot jezelf te komen. Wanneer was dat, hoe lang en op welke manier? En benoem ook per moment wat heeft het je opgeleverd? Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat je niets hebt opgeschreven. Daarom hieronder een aantal suggesties:

 

  1. Neem elke ochtend, voordat eventuele medebewoners wakker zijn, de tijd om in stilte de dag te beginnen. Bijvoorbeeld om te mediteren
  2. Ga een stuk fietsen naar een rustige plek waar je in stilte alleen kan zijn, even niets doen
  3. Maak een wandeling op een plek waar je even tot jezelf kunt komen. Denk aan het bos, het strand. Zoek een fijne plek uit waar je kunt zitten en genieten van een mooi uitzicht
  4. Laat de hond uit op een heerlijke plek in de natuur en pak een moment om erbij te zitten en te genieten van het ‘zijn’
  5. Ga even joggen of in de tuin werken (lichte werk dan) om je hoofd leeg te maken. Pak dan wel een moment van rust tussendoor om te genieten van de natuur en het groen.

 

Kortom, mogelijkheden genoeg. En als je iets uitprobeert, vergeet dan niet om achteraf te bekijken wat het je heeft opgeleverd. Tot slot als tip, zorg ervoor dat je je me-time als eerste inplant gedurende de week en vervolgens daar je afspraken omheen plant. Misschien even omdenken, maar het werkt. Give it a try.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment