Ontdek het ritme van de seizoenen

Seizoenen, ritme

Ontdek het ritme van de seizoenen

Buiten vallen de prachtig gele en oranje gekleurde bladeren van de takken alsof het bladeren regent. Wat is de natuur toch bijzonder en zo gaat het jaar in jaar uit. Bomen ontdoen zich van het groen, transformeren naar de mooiste felrode, oranje en gele kleuren om vervolgens helemaal kaal te worden. Zich klaar te maken voor de winter om straks in het voorjaar weer te beginnen met een geheel nieuwe cyclus. Eigenlijk is dat voor ons als mensen niet anders. De vraag is of je weet hoe de seizoenen voor jou werken?

 

De seizoenen voor je laten werken

 

De afgelopen weken hoor ik met regelmaat mensen om me heen die vertellen dat ze moe zijn, veel slapen en dat hun energieniveau tanende is. Ik zal niet de eerste zijn die pleit voor het invoeren van een winterslaap. En toch zit er iets in het concept om je in bepaalde periodes terug te trekken om daarna weer te kunnen stralen. Mijn overtuiging is dat velen van ons nog weinig stilstaan bij wat de invloed van de seizoenen is en wat hun lichaam hen vertelt. En dat is voor ieder mens anders. Zo zijn er mensen die in het voorjaar en najaar pieken in hun werk. Terwijl anderen juist in de zomermaanden op hun best zijn en zich in de winter min of meer terugtrekken.

 

Jouw ritme ontdekken

 

Jaren geleden schreef ik al eens in een blog over het belang van het ontwikkelen van fysieke intelligentie. Om met meer aandacht te luisteren naar je lichaam. Alert te zijn op wat het is dat je lichaam je wil vertellen. Het klinkt eenvoudig en toch zijn velen er meester in om eraan voorbij te gaan. Negeren pijn en vechten tegen hun vermoeidheid in plaats van dat ze eraan toegeven. En dat terwijl het zo fascinerend is om te ontdekken wat de invloed van de seizoenen is op jouw energieniveau en gevoel van welzijn. Doe er je voordeel mee in je werk. Goed om hier nog wat dieper in te duiken en jezelf beter te leren ‘lezen’.

 

Doseren is het toverwoord

 

Waarom leg je vaak de lat zo hoog voor jezelf? Moet je van jezelf van alles en ga je eigenlijk als een olifant door je eigen porseleinkast. De manier waarop je met jezelf omgaat verdient veelal niet de schoonheidsprijs. Zo vriendelijk zijn we veelal niet naar onszelf toe. Tijd om daar verandering in aan te brengen en dit begint bij het vergroten van jouw bewustzijn van hoe je je gedraagt richting jezelf en wat daar allemaal bij komt kijken qua gedachten.

 

Hierna geef ik je een vijftal tips hoe je met meer aandacht kunt ontdekken hoe je de seizoenen voor je kan laten werken.

 

  1. Niet alles wat je wil hoeft vandaag of morgen te gebeuren. Doseren is het toverwoord. In hoeverre doseer jij?
  2. Kijk eens terug naar het afgelopen jaar. Hoe voelde jij je in de verschillende seizoenen. Waar was je in je beste energie en wat bracht dit teweeg? En waarin was dit minder en in hoeverre handelde je hier ook naar?
  3. Verbind je meer met de natuur. Laat je eens verwonderen door het ritme van de seizoenen. Gebruik de lessen die je daaruit leert om jezelf en jouw natuurlijke cadans beter te leren kennen. Teken voor jezelf eens uit hoe jij reageert op de verschillende seizoenen, wat je daarbij voelt qua energie van gas geven of juist terugtrekken.
  4. Houd er in je (kwartaal)planning rekening mee dat je je in bepaalde perioden meer terugtrekt, of om inspiratie op te doen of om te creëren. Terwijl je in andere periodes juist nadrukkelijk wilt manifesteren.
  5. Vind je het moeilijk om je eigen ritme te ontdekken over de seizoenen heen? Begin dan met een journal waarin je gedurende het jaar deelt wat er in je omgaat en hoe je energieniveau is. Bovendien is dit een manier om met meer aandacht in je lijf te zitten. Leer jezelf beter kennen en speel hierop in.

 

Benieuwd ben ik naar je ontdekkingen. Als je ze wilt delen, dan hoor ik het graag van je. Ik wens je een mooie dag toe.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment