Onzin van time management

Onzin, time management

Onzin van time management

Wat is tijd eigenlijk? Is tijd niet een verzonnen concept waarmee wij aan de haal zijn gegaan? Waar vervolgens veel mensen mee worstelen door zich gek te laten maken door de klok. Door zich voortdurend opgejaagd te voelen, te voelen dat ze tekort doen aan alles en iedereen en bovenal zichzelf? De evolutie van time management in de traditionele zin heeft het voor velen niet veel beter gemaakt. En dat terwijl tijd eigenlijk niet eens bestaat.

 

Het merendeel van de mensen heeft ooit in zijn of haar carrière wel eens een workshop of training time management gevolgd. Trainingen waarin we geleerd hebben over hoe we nog efficiënter met onze tijd om kunnen gaan. Oftewel… nog meer dingen kunnen proppen in een dag. En bovendien dat alles wat op een dag opkomt en dus eigenlijk onvoorzien is, een lastige onderbreking is. Hoe boeiend is dat?

 

Tijd bestaat niet

 

Tijd bestaat eigenlijk helemaal niet. Alles wat we hebben is het nu. Het moment waarin je op dit moment bent, zit, adem haalt, een kop thee drinkt, deze blog leest. Verder is er niets. Gisteren ligt achter ons en die tijd keert niet meer terug, de toekomst weten we eigenlijk niet. Waarom is het dan toch dat zoveel mensen zichzelf beroven van het leven in het moment. En dat allemaal omwille van de klok. De klok die we gebruiken om ons te laten sturen met wat we wanneer moeten doen. En natuurlijk heeft het tijdsconcept ook voordelen om elkaar te kunnen ontmoeten op momenten die we kiezen. Maar waar mijn betoog over gaat is de gedachte dat we ons zo door de klok laten leven terwijl velen hun kompas verwaarlozen of zelfs negeren.

 

‘We verheerlijken de klok, maar verwaarlozen het kompas’

 

Je onwetend laten leiden door de klok

 

Wat bedoel ik daarmee, het verwaarlozen van je kompas omwille van de klok? Veel mensen zijn bezig met hoe ze hun (werk)dagen nog efficiënter in kunnen delen. Zo zijn er mensen die, als je een afspraak met je willen maken, pas over 3 maanden de tijd voor je hebben. Ik kan me herinneren uit mijn periode als interimmer dat ik bij een opdrachtgever zat waar mensen een gesprek met je in konden plannen en daarvoor een kwartier beschikbaar stelden. Uitermate boeiend. Voorop staat dat het werk zo efficiënt mogelijk moet gebeuren en zo zijn veel mensen bezig met het van dag tot dag sparen van minuten. Ondertussen zijn veel van die mensen bezig met jaren weggooien door zich onwetend te laten leiden door de klok. Eigenlijk geen idee hebben waar ze heen gaan en waarom ze doen wat ze doen. Ondanks het feit dat ze wel een kompas in hun zak hebben, maar er navenant niets mee doen.

 

Tijd hoort jou te dienen en niet andersom

 

Dan zijn er nog de onvoorziene zaken als het gaat om tijd. Misschien herken je het wel dat je door een naaste gebeld wordt terwijl je druk bent en eigenlijk iets af moet maken en ervoor kiest om diegene daarom niet te woord staat. Natuurlijk kan dat wel eens aan de orde zijn als we onder tijdsdruk staan. Maar wat waardevol voor je is om erbij stil te staan hoe vaak je dit gebeurt en of je je ervan bewust bent dat je dit doet. Tijd hoort ons te dienen en niet andersom. Een mooie reminder voor ons in het dagelijks leven. Om meer in het moment te zijn. Diegenen die alleen maar leven met de tijd en wat er nog komen gaat, ontnemen zichzelf de ruimte om te zijn in het moment. Zij leven voor de toekomst en zullen zich daardoor hun innerlijke rust niet vinden.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

2 Comments

 • Martijn Meima

  06.09.2017 at 10:27 Beantwoorden

  Helemaal mee eens Evelien! Mooit geschreven.
  Timemanagement gaat helemaal niet over efficiëntie of nog slimmer omgaan met je tijd. Het gaat om afstemmen op je kompas en dan met de flow durven mee te gaan. Dan kun je bergen verzetten!

  • Evelien van Es

   06.09.2017 at 11:49 Beantwoorden

   Dankjewel voor je reactie Martijn en mooi dat je dit (h)erkent.

Post a Comment