Passie is niet maakbaar; het is er of niet

Passie

Passie is niet maakbaar; het is er of niet

Weet jij wat je passie is? Of denk je het te weten, maar sta je er eigenlijk weinig bij stil om het ook echt te voelen? Wellicht omdat je dit een lastige vraag is om te beantwoorden. Hoe weet je nou of iets je passie is? En wat kun je met de wetenschap wat je passie is? Vandaag ga ik het met je hebben over passie. Omdat je passie nou eenmaal de sleutel is naar je succes.

 

Wat is jouw passie

 

Afgelopen week kreeg ik de vraag wat mijn passie is. In mijn werk ben ik veel bezig met anderen. Zie en voel ik bij anderen glashelder aan wat er is. Help ik anderen onder andere om hun passie scherp te krijgen. Doe ik dat met liefde, toewijding en met een intensiteit die er niet om liegt. Passievol mag je gerust zeggen.

 

Vorige week was ik erbij tijdens een netwerkbijeenkomst waar mijn partner een 2 uur durende inspiratiesessie gaf, over … heel verrassend ;) passie. Tijdens de sessie kreeg ook ik de vraag wat mijn passie is. Ook al ben ik beroepsmatig veel bezig met deze materie, de vraag overviel me. Ik voelde een hapering. Er schoten wat dingen door mijn hoofd. Veel was het niet, het waren voornamelijk losse flarden.

 

Passie is niet maakbaar

 

We gingen aan de slag met een interactieve oefening. Ik besloot iets te noemen en ging mee met de flow. Al meteen nadat ik het had uitgesproken werd me duidelijk dat het niet klopte. Het was okay wat ik had genoemd, maar echte vurige passie voelde ik niet. Ik hoorde de vraag nog nagalmen. Passie, wat is mijn passie eigenlijk? Mijn passie, mijn passie… wat is mijn passie. Ik voelde even niets, behalve vermoeidheid en dat hetgeen ik benoemde niet klopte. De setting was er niet naar om even afstand te nemen en tot mezelf te komen. Dus ik besloot het te laten voor wat het is en op een ander moment aandacht te geven aan de vraag en zo helderheid te creëren.

 

Spreek het uit en je weet of het klopt

 

Als iemand je iets vertelt voel je meteen of iemand er z’n hart bij heeft liggen. Of diegene echt passie voelt bij wat hij vertelt. Of het puur, echt en oprecht is. Of het intens is, of de energie klopt. Voor jezelf is dat niet altijd makkelijk om op te merken. Daarom is het zo waardevol om het uit te spreken en te toetsen bij anderen. Het is de spiegel van de ander die je het antwoord geeft. De manier waarop hetgeen je deelt resoneert bij de ander, daarin ligt jouw antwoord op de vraag of je ergens passie bij voelt of niet

 

Met je pitch is het precies zo

 

Met je pitch is dat net zo. Als je ergens bent en iemand vraagt wat je doet. Hoe reageer je daarop? Wat zeg je en hoe zeg je wat je zegt? De reactie van de ander is een waardevolle spiegel. En ook al spreekt niet iedereen uit wat ie ziet, je voelt aan de ander hoe hetgeen je zegt overkomt. Pasgeleden vroeg ik dat aan een klant. Wat zeg je als iemand vraagt wat je doet? Ze gaf antwoord zoals ze dat meestal doet. Ik vroeg haar, hoe voelt dat om dat te zeggen? Zonder aarzeling zei ze, waardeloos, het voelt niet goed wat ik zeg. Waarom zeg je dat dan, vroeg ik haar. Het was even stil. Op dat moment beloofde ze zichzelf om nooit meer te zeggen wat ze altijd zei. Het was niet de ‘wat ze deed’ waar haar trots maakte, haar waarom was haar drijvende kracht die ze veel meer op de voorgrond wilde brengen.

 

Hoe weet je wat je passie is?

 

Even terug naar je passie. Je kunt meerdere passies hebben. Dat kan van alles zijn waarbij je voelt dat het vuurtje van binnenuit aanwakkert. Dat zijn de dingen waar je het liefst mee bezig bent, waarbij je je als een vis in het water voelt. Veelal zijn dat zaken die je als vanzelfsprekend beheerst /doet en waar jij je zalig bij voelt. Noem het moeiteloos. Voor mij is tuinieren een echte passie. Ik geniet ervan om buiten te zijn om letterlijk met mijn vingers in de aarde te zitten. Voor een ander is het wandelen in de bergen of schilderen.

 

Niet iedereen maakt van zijn hobby zijn werk. Ook binnen je werkcontext zijn er dingen die je met passie doet. Voor mij is mijn passie onmiskenbaar mijn team, de mensen met wie ik werk. Samen bouwen aan een missie waarin we elkaar vinden en elkaar versterken. Elkaar helpen groeien, leren van elkaar en bovenal ook plezier hebben met elkaar. Een passie die ik al van het begin van mijn werkende leven heb gevoeld en waarvoor ik mijn bed uitkom.

 

Je passie als sleutel tot succes, hoe zit dat?

 

Eigenlijk heel eenvoudig. Als je doet was je passie is zal je gaan merken dat er nieuwe deuren voor je opengaan. Dat het gaat stromen en dat klanten je weten te vinden. Ongedwongen en natuurlijk. Je (potentiële) klanten voelen dat je puur en echt bent en dat werkt als een magneet. Het is wel van belang dat jij de nodige acties onderneemt om je passie tot wasdom te laten komen in je bedrijf. Passie zonder drive en actie is een lege huls.

 

Kom je zelf niet uit de vraag wat jouw passie is en/of hoe je van je passie de sleutel voor succes kan zijn in jouw business? Meld je dan aan voor een online strategiesessie waarin je jouw vraag aan me voor kan leggen. Vrijblijvend. Niet aarzelen maar doen. Aanmelden kan via deze link.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment