Regie versus overgave

Regie versus overgave

Volledige overgave ervaren. Ken je dat gevoel? Dat je vrijwillig, dan wel (deels ingegeven) door omstandigheden, gedwongen wordt om los te laten. Om je over te geven aan de situatie. Om je volledig te laten leiden door wat er komt. En in hoeverre staat dit haaks op de gedachte dat jij zelf degene bent die de regisseur is van zijn eigen leven? Een leuke en ook interessante vraag.

 

Wat betekent het eigenlijk om de regie te hebben over je eigen leven. Is de regie hebben over je eigen leven dat je altijd sturend bent? Ik zeg regelmatig tegen mijn klanten “jij bent degene die in de regiekamer staat van jouw leven”. Daarmee wil ik zeggen dat jij degene bent die keuzes maakt en niemand anders. De vraag is of de rol als regisseur van je eigen leven hand in hand kan gaan met het principe van volledige overgave?

 

Overgave in de zin van overmacht

 

Wat is overgave eigenlijk? Om te beginnen is er overgave in de zin van ‘je overgeven’, wat kan betekenen dat je de strijd opgeeft. Denk maar aan de beelden van een arrestatie, waarin iemand zich letterlijk door het gebaar met de handen omhoog zegt ‘ik geef me over’. Een vorm van overgave ingegeven door druk van buitenaf. In feite is deze noodgedwongen overgave overmacht.

 

En dan is er de overgave zonder directe aanleiding of druk van buitenaf. Dat wil zeggen dat je er zelf voor kies om vanuit vertrouwen in overgave te gaan. Deze vorm van overgave betekent niet dat je daarmee de regie over je eigen leven loslaat. Het is juist een vorm die te maken heeft met lef en moed, om heel puur vanuit je innerlijke wijsheid te vertrouwen op dat wat je te doen staat. En soms kan dat zijn dat het de bedoeling is dat je ervoor kiest om niet nadrukkelijk te sturen. Maar om juist los te laten en je te laten leiden door wat er komt.

 

soms betekent overgave dat je je pogingen om te begrijpen opgeeft en er vrede mee hebt dat je het niet weet

 

Het betekent overigens niet dat wanneer je er zelf bewust voor kiest om in overgave te gaan, dat je daarmee de regiekamer verlaat. Het kan in sommige situaties heel goed zijn om je even mee te laten voeren door wat er op dat moment is. Juist omdat in overgave gaan tot inzichten en inspiratie kan leiden. Dat kan onderdeel uitmaken van je strategie of het nou om je business gaat of om een privé aangelegenheid. Dat maakt niet veel uit.

 

Nieuwe inzichten door overgave

 

Hoe bedoel ik dat precies, dat je door in overgave te gaan tot vernieuwde inzichten kan komen? Nou, als volgt. Juist doordat je ervoor kiest om wat afstand te nemen, je mee te laten voeren op wat er is kun je tot super waardevolle inzichten komen. Of je gaat merken dat je creativiteit ineens gaat stromen. Het is doordat je de druk eraf gooit dat je jezelf de ruimte geeft om de dingen te laten ontstaan.

 

Misschien herken je het wel dat wanneer je iets heel graag wilt, bijvoorbeeld een zakelijke deal sluiten, een target behalen, dat je daar soms bijna te eager in bent. Ik zie het bij mijn klanten regelmatig gebeuren. Ambitieuze targets die ze gesteld hebben en dan ook nog eens in korte tijd. Daardoor ontstaat er veelal een bepaalde geforceerdheid waardoor het juist niet gaat stromen. En dat versterkt weer de frustratie en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Veelal werkt dit averechts en is het juist de crux om los te laten en te durven varen op je gevoel van vertrouwen. En natuurlijk betekent dat niet dat je niet ergens voor wilt gaan, maar dat je de spanning niet onnodig opvoert. Dat je leert aanvoelen hoe je af en toe het touwtje juist laat vieren in plaats van strak trekken.

 

Loslaten: kwestie van doen

 

Ja, en hoe doe je dat? Daar gaat het natuurlijk om. En you know what, the proof of the pudding is in the eating. Het is echt een kwestie van doen. Ervaren wat er gebeurt als je juist op de momenten waarop je voelt dat je te krampachtig je rol pakt in de regiekamer, dat het juist goed is om de druk van de ketel te halen. Door los te laten. Overgave vraagt een enorme dosis moed. Het is de controle loslaten. Ga het eens beleven. Het zou zomaar kunnen dat het een enorme bevrijding voor je is. Alleen al de acceptatie van dat je het even loslaat en dat je in de overgave gaat kan al de sleutel zijn. Je laat je dan meer leiden door je gut feeling. Dus doen. Go for it! Super leuk om van je te horen wat je ervaart.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment