Sta voor jouw waarde

Sta voor jouw waarde

Een leven zonder vertrouwen is eigenlijk ondenkbaar. Enerzijds het vertrouwen in jezelf om te gaan staan voor wie je echt bent en wat je te doen hebt. En anderzijds het vertrouwen dat je anderen kunt geven. Hoe je het ook bekijkt, het begint allemaal bij jou.

 

In mijn praktijk kom ik met regelmaat ondernemers tegen die onvoldoende gaan staan voor de waarde die ze hebben. Dat heeft alles met vertrouwen te maken; vertrouwen in zichzelf. En dat uit zich veelal in dat hun business niet helemaal loopt zoals ze van binnenuit verlangen. En het is niet iets dat je aan de buitenkant direct herkent. De buitenkant ziet er vaak best goed of zelfs fantastisch uit. Anderen denken dat je het goed op orde hebt. Maar het knagende gevoel komt van binnenuit. En daar raakt het hun vertrouwen in zichzelf.

 

Is succes succes zonder gevoel van vervulling?

 

Ik heb een klant, Diederik, die het met zijn bedrijf best goed doet. Hij kwam bij me met een hulpvraag. Het mooie was dat de aanvankelijke hulpvraag anders bleek te zijn dan waar het echt om ging. Dat is overigens geen uitzondering. Ik maak het regelmatig mee, dat de hulpvraag een symptoom is van een ander onderliggend probleem. Dat is dan ook aan mij om direct in het begin de echte pijn boven te krijgen.

 

Wat er bij Diederik speelde was dat hij merkte dat hij steeds minder energie had en niet goed in zijn vel zat. Hij werkte erg hard en begon steeds meer last te krijgen van het feit dat hij zichzelf ertoe moest zetten. En vooral dat hij merkte dat het plezier dat hij in zijn bedrijf had afnam en dat hij niet echt kon genieten van het succes dat hij behaalde.

 

Maar hoe succesvol was hij eigenlijk? We zijn daar eens ingedoken. Want in feite ontdekte hij dat hij zijn business zelf niet meer als succesvol ervaarde. Het was vooral succes in de ogen van de buitenwereld. Maar wat is de waarde van je succes als het niet ‘in sync’ is met jouw binnenkant? Met andere woorden als je geen vervulling ervaart is er dan überhaupt wel sprake van succes?

 

Success without fulfilment is the ultimate failure.

 

Waar het om gaat, dat is wat jouw definitie van succes is. Daarom de vraag aan jou om voor jezelf eens uit te werken wat succes voor jou eigenlijk behelst? Pas als je hebt uitgewerkt wat succes voor jou betekent, kun je voelen of dit strookt met de invulling van je business. En even als tip, formuleer je succes ingegeven vanuit je verlangen. Wat wil je graag bereiken en/of neerzetten als uitvloeisel van je verlangen?

 

Vertrouwen in jezelf hebben

 

Dus zo gezegd zo gedaan. Ik ben met Diederik aan de slag gegaan om zijn definitie van succes uit te werken. Met zijn diepste verlangen als basis. Het was een prachtig proces van graven en doorvragen; een diepe duik in zijn innerlijke wereld. Nieuw voor hem om diepgaand aandacht te besteden aan zijn binnenkant. En voor mij heerlijk om te zien hoe hij zich door mij liet leiden om op onderzoek te gaan. Een proces dat hem zelf verraste omdat hij het niet eerder meemaakte dat hij zo snel vertrouwen kon geven. En dat dit ook nog eens vrij moeiteloos ontstond.

 

Om anderen te kunnen vertrouwen, is het van belang dat je vertrouwen hebt in jezelf. Dat je jezelf liefhebt, dat je jezelf accepteert precies zoals je bent, met alle perfecte imperfecties en dat je bovendien durft te gaan staan voor wie je bent.

 

Misschien denk je, ja klinkt prachtig, maar hoe weet ik wanneer ik daar ben? Nou, trust me, als je zover bent, dan stel je deze vraag niet meer. Dan is er sprake van een dieper weten dat het zo is. En hoe weet ik dat? Dat weet ik om dat ik dit zelf ook aan den lijve heb ondervonden. En ja, het is zo dat dit zich pas echt helder openbaart als je het verschil hebt ondervonden. Het is de zachtheid en mildheid voor jezelf in combinatie met je passie en natuurlijke kracht. Als je daar voor gaat staan en vanuit het vertrouwen dat het helemaal okay is zoals je bent, dan zijn alle ingrediënten aanwezig om te gaan staan voor de waarde die je hebt.

 

You are the great love of your life.

 

Nog even terug naar het voorbeeld van Diederik. Wat er bij hem gebeurde is dat hij nadat hij helder voelde wat hij nodig had om vanuit zijn innerlijke verlangen succesvol te zijn, heel zuiver wist dat hij een aantal zaken fundamenteel anders wilde. En het mooie was, dat hij het gevoel had dat hij ook niet anders kon. Het was een soort van ‘er is geen weg terug meer’. Als je eenmaal helder hebt hoe je je in je business wilt voelen dan is dat waar je je door wilt laten leiden. Daarbij heb je alleen je innerlijk kompas nodig en verder niets. Hoe mooi is dat.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment