Tegen de stroom in, of juist niet?

Tegen de stroom in, of juist niet?

Heb jij wel eens zo’n dag dat je je nauwelijks ergens toe kan zetten? Dat je wellicht de dag met energie en goede moed begint, maar dat dit gevoel al snel wegebt? Zonder dat je op dat moment precies kan duiden waarom dat zo is? Dat je van alles wilde doen, maar je je er simpelweg niet toe kan zetten… en weet je zeker dat dit niet aan het mooie zomerweer ligt ;) ? Ieder mens heeft er wel eens last van, de vraag is alleen ‘wat doe je ermee?’ Ga je tegen de stroom in, of laat je het gevoel van vermoeidheid, niet weten of het gebrek aan de ‘drive’ voor actie toe?


Tegen de stroom ingaan


In het voorbeeld hierboven is het tegen de stroom ingaan een uiting van yang, de mannelijke energie van daadkracht, power en doordouwen. Op het moment dat je lusteloosheid voelt en je jezelf met moeite ergens toe kan zetten, kun je twee dingen doen. Of je tracht er doorheen te beuken, in de hoop dat het gevoel vanzelf verdwijnt. Of je geeft eraan toe en laat de gedachte los dat je van alles moet doen en accepteert dat je alleen maar hoeft te zijn en goed voor jezelf mag zorgen. 


Werken waar en wanneer je wilt

 

Doorduwen en actie nemen vanuit yang-energie is wat ik veel om me heen zie gebeuren. Veelal bij mannen, maar ook vrouwen kunnen er wat van. Ook ik ken dit vanuit het verleden. Ik kon mezelf altijd wel een zetje geven en daar ging ik weer. Nu zie ik glashelder hoe vaak ik tegen de stroom inging, maar op dat moment voelde ik het wel maar had ik nog niet het inzicht wat ermee te doen.
Sinds ik heel bewust in mijn werkende leven sta, gaat dat doordouwen simpelweg niet meer. Ik kan niet anders dan luisteren naar mezelf. En dat maakt dat ik werk op de momenten waarop ik dat wil en het goed voelt, ongeacht de dag en het tijdstip in de week. Net zoals ik er wat mee doe als het het even niet gaat zoals mijn hoofd het bedacht heeft. 


Dat is de combinatie van yin en yang; actie ondernemen en gaan op het moment dat voelt dat het de bedoeling is. Voor mij is dat waar ‘personal mastery’ over gaat. Jezelf kennen en van daaruit handelen en keuzes maken. Forceren hoort daar niet in thuis wat mij betreft. 


De stem van je ego zal er altijd zijn

 

‘Niet zeuren, maar hop in beweging komen’ om maar eens een gedachte te noemen. De stem van je ego zal er altijd zijn. Niet iets om je door te laten ontmoedigen overigens, maar wel om reëel te zijn. Die gedachten zitten in je systeem en zullen er altijd een rol spelen. Waar het om gaat is dat jij van binnenuit weet wat goed voor jou is en dat je dat gevoel leidend laat zijn bij de keuzes die je maakt. Als dat namelijk zo is, dan is er geen misverstand mogelijk over wat je wilt en doet. Je hoort de stem van je ego en je laat het los omdat je weet dat het jou op dat moment niet dient. 

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
 
AANMELDEN

 


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment