Kwestie van vlieguren maken

Vlieguren maken

Kwestie van vlieguren maken

Afgelopen week vertelde een van mijn klanten dat ze een moeilijk gesprek met een van haar klanten had gehad. Moeilijk omdat de klant aangaf dat ze in feite te dichtbij kwam. Met als gevolg dat mijn klant onzeker werd en aan zichzelf ging twijfelen. Begrijpelijk als je met je nieuwe business en aanpak nog niet zoveel klanten hebt bediend. Kwestie van zoveel mogelijk vlieguren maken.

 

Vlieguren maken

 
Kan je je nog je eerste autorijles herinneren. Het leren omgaan met de koppeling, de gaspedaal en de rem en dan ook nog de spiegels waar je op moet letten, meters checken, leren schakelen en dan het verkeer in de gaten houden. De eerste keer dat je in de auto stapte dacht je waarschijnlijk ‘hoe ga ik dit onder de knie krijgen?’. Laat staan dat je gaat leren vliegen. Terwijl je autorijden nu volledig op gevoel en de automatische piloot doet. Met klanten werken is het vergelijkbaar. Het gaat allemaal om veel meters maken. Doen, doen, doen!

 

Zorg dat geen uitdaging je teveel is

 
Vorige week nog kreeg ik de vraag van iemand hoe dat bij mij gaat, of mijn klanten allemaal goed bij me passen. Mooie vraag. Ik geloof namelijk dat mensen niet voor niets op je pad komen. Om in je bedrijf te komen tot je eigen unieke business signatuur is het belangrijk om bewust stil te staan bij de klanten voor wie je het allerliefste werkt. Om in hun systeem te ‘kruipen’, hun gedachtespinsels te volgen en leren begrijpen.


Het ideale klantprofiel als vertrekpunt. In de praktijk zei je echter dat er verschillen zijn maar dat er altijd wel een rode draad is die terugkomt in je het ideale klantprofiel. De verschillen zitten met name in karakter, de mate van openheid, snelheid van denken en de mate waarin mensen vast zitten in hun gedachten en patronen. Juist die verschillen maken dat het leuk en uitdagend is. Door te werken met verschillende types ontwikkel je je gave dat geen vraag, geen uitdaging je teveel is. Hoe zalig is dat. En dat heeft tijd nodig.

 

Tips om je staande te houden

 

Wat kun je nou nog meer doen behalve meters maken om je staande te houden tegen de uitdagingen waar je je in het werken met klanten bloot aan stelt? Ik geef je een aantal tips mee.

  1. No matter what, blijf heel dicht bij jezelf. Dat is echt het meest belangrijk. Eigenlijk bij alles in het leven. Daar hoef je namelijk niet over na te denken en dan is geen uitdaging je teveel. Je weet dan altijd wat je moet zeggen en moet doen. Klinkt simpel, maar dat is het ook.
  2. Laat wat van de ander is bij de ander. Dat gaat niet over jou. Het gaat überhaupt niet over jou. Als iemand ergens niet naar wil kijken, iets niet aan wil gaan dan is dat een keuze van jouw klant. Afhankelijk van wat je agenda is heb je wel te toetsen of dit ook daadwerkelijk zo is.
  3. Zorg er aan het begin van je product/dienst voor dat je klant weet wat hij of zij kan verwachten. Verwachting managen is van groot belang. Ook al kun je daar niet alles mee ondervangen. Besteed er wel aandacht aan.
  4. Zorg ervoor dat je een coach hebt en een buddy met wie je kunt sparren. Iemand die je helpt met reflecteren, spiegelen en zaken vanuit een hoger perspectief, dan wel een andere invalshoek te bekijken.
  5. Besef dat hetgeen je voor je kiezen krijgt veelal van jou vraagt of je je staande houdt. Iedere hobbel en tegenslag maakt je sterker. Bovendien blijven we altijd leren. Gelukkig maar anders zou het leven z’n jeu verliezen.

 

Tot slot. Ga aan de slag. Leer van je lessen, betaal leergeld, durf fouten te maken, sta weer op, en opnieuw nadat je gevallen bent. Maar bovenal blijf wie je bent. En als je daar te ver vanaf ben geraakt, dan is dat wat je te doen hebt. Terug naar jezelf. Jij bent je business. Jij bent je succes.
 

Sparren?

 
Roept deze blog vragen bij je op. Schroom niet en neem contact met me op. Wekelijks bied ik een aantal mensen de gelegenheid om hun hulpvraag aan me voor te leggen tijdens een online strategiesessie, geheel vrijblijvend. Lijkt je dit wat? Meld je dan meteen aan via deze link.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment