Wat als je niet weet wat je wilt

Wat als je niet weet wat je wilt

Herken je het gevoel dat het je aanvliegt dat je niet goed weet wat je wilt. Ik hoor het met regelmaat. Van deelnemers aan mijn workshops, mijn 1-op-1 klanten en ook in mijn omgeving. Veelal gaat het om ervaren en gedreven mensen die een mooie loopbaan hebben opgebouwd. Maar zich op een gegeven moment afvragen ‘is dit het nou helemaal’ of ‘what’s next’.

 

Als geen ander kan ik me verplaatsen in dat gevoel dat soms jaren latent aanwezig kan zijn. Je kunt er lang en breed over praten, maar in feite komt het erop neer dat de keuze aan jou is. Als je niet in beweging komt gebeurt er helemaal niets. Dan zal dit gevoel aan je blijven knagen. En ook zolang je de keuze uitstelt, zal je (werkende) leven blijven as it is. Niet om dramatisch over te doen, maar dat zijn nou eenmaal de feiten.

 

Tips

Ik wil je graag een aantal tips meegeven over wat je kunt doen als je met de ‘ik weet niet wat ik wil’ vraag rondloopt. Om te beginnen is deze vraag een belangrijke indicator dat je jezelf gaandeweg verloren hebt. Je staat zover af van wie je vandaag de dag bent, dat je de signalen van je gevoel niet kunt filteren. Dit is een teken dat je teveel in je hoofd zit en je daardoor verzadigd bent. De eerste tip die ik je wil meegeven is om jezelf de ruimte te geven. De ruimte om tot jezelf te komen en te kunnen zien waar je staat. En dan bedoel ik niet eenmalig een paar minuten vrij maken. Nee, structureel (lees dagelijks) tijd vrijmaken om tot jezelf te komen. Creëer lucht! Kwestie van doen. En begin er vandaag al mee.

 

Jezelf druk opleggen

Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen die met deze vraag worstelen, het zichzelf alleen maar moeilijker maken. Door zichzelf veel druk op te leggen. Het gevolg is dat je het helemaal niet meer weet. Je wordt alleen maar wanhopiger. Kortom, het wordt van kwaad tot erger. In dat geval is het beste wat je kunt doen, de vraag even helemaal loslaten. Niet meer bezig zijn met wat maar terug naar jezelf, naar je gevoel en stilstaan bij waarom je doet wat je vandaag de dag doet. Dus de tweede tip is om direct te stoppen met bij jezelf de druk opvoeren rondom de hamvraag ‘ik weet niet wat ik wil’.

 

Hoe belangrijk is het voor je

Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf te bedenken hoe belangrijk het voor je is. Hoe sterk is jouw drive om daadwerkelijk wat te doen met je gevoel van ‘is dit het nou helemaal’. Waar een wil is, is een weg. Als je verlangen sterk genoeg is dan kom je vanzelf in beweging. Mijn derde tip is om een maatje te zoeken waar je goed mee kunt sparren. Iemand waar je je op je gemak voelt, maar ook iemand die je prikkelt en uitdaagt om wat te gaan doen aan je situatie. Zorg dat je iemand vindt die jij ook wat te bieden hebt. Dat er een goede balans in jullie buddy-schap komt. Tenzij het je coach is, dat is uiteraard ander verhaal.

 

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben die je stimuleren in je groei. Zeker als jij gedreven bent om te groeien. Vandaar dat ik begon met, hoe belangrijk is het voor je.

 

De belangrijkste reden dat de meeste mensen niet krijgen wat ze willen, is dat ze niet weten wat ze willen - T. Harv Eker

 

Kort geleden las ik het boek ‘Het miljonairsbrein ontrafeld’ van T. Harv Eker, een aanrader by the way. Met name als het om mindset gaat is dit een interessant boek. Interessant om bij jezelf te rade te gaan wat jouw financiële blauwdruk is. Maar ook als het gaat om krijgen wat je wilt, raakt dit het onderwerp van deze blog, weten wat je wilt. Misschien vind je het boek qua opzet wat Amerikaans, maar ik garandeer je dat als je je daar overheen zet (als het al een issue voor je is) dat het de moeite waard is.

 

Ben je het beu om met deze vraag rond te lopen en wil je concrete handvatten en inspiratie om meer helderheid te krijgen over wie je bent, waar je staat en waar je naartoe wilt? Meld je dan aan voor mijn eerstvolgende dagworkshop In 3 stappen in je kracht.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment