Wat is je unieke belofte?

Unieke belofte

Wat is je unieke belofte?

Afgelopen week zei een klant tegen mij, Evelien weet jij dat het echt heel bijzonder is wat jij doet? Ik keek haar aan en luisterde en zonder dat ik hoefde door te vragen deelde ze wat ze ervaart in de samenwerking en hoe dat anders is dan bij anderen. En zo werd ik bevestigd in wat mijn unieke belofte is. En dat is precies waar ik het vandaag met je over wil hebben. Wat is jouw unieke belofte?

 


Weten wat je toegevoegde waarde is

 

Of je nu ondernemer bent of professional in loondienst, het weten wat jouw unieke belofte is, is voor iedereen van belang. In de praktijk zie ik echter dat het bewustzijn ervan nogal eens ontbreekt. Dat terwijl dit je in je propositie in de markt veel kracht bijzet. Je unieke belofte is de manier waarop je jouw toegevoegde waarde uitdrukt in hetgeen je door jouw doen en laten teweeg brengt bij anderen. Die anderen kunnen je klanten zijn, maar dit kunnen ook interne opdrachtgevers zijn binnen de organisatie waarvoor je werkt. 

 


Je onderscheiden vermogen


Door je bewust te zijn van wat jouw unieke belofte is maak je concreet hoe jij je onderscheidt. Je doet waar je in gespecialiseerd bent, waar je blij van wordt en wat je veelal ook moeiteloos doet. Het geeft je een gevoel dat je er weinig moeite voor moet doen. Je unieke belofte is niet alleen wat je doet maar vooral hoe je het doet. Het is de manier waarop je invulling geeft aan wat je doet die het echt ‘eigen’ maakt. Zo is er geen adviseur, coach, manager of projectleider hetzelfde. Waar het in essentie om gaat is dat jij weet wat jou uniek maakt in hoe je je werk doet zodat je dit kan benutten in de manier waarop jij je presenteert in de markt. Hoe scherper je dit voor jezelf hebt, hoe makkelijker het is om te gebruiken in gesprekken.

 


Een voorbeeld van je unieke belofte

 

Even een voorbeeld, stel dat je in een gebied woont waar in de nabijheid 3 ijssalons zijn. Wat maakt het dat het bij één van die salons eigenlijk altijd druk is als de zon maar enigszins schijnt. Ondanks het feit dat mensen daar dan in de rij moeten staan, terwijl ze nabij veelal direct geholpen kunnen worden. Wat maakt het dat je toch de moeite neemt om naar die ijssalon te gaan. Wat doen ze daar anders? Welk gevoel brengen ze bij je teweeg? Waar gaat dit precies over. Door dat concreet te maken vind je het antwoord op de unieke belofte. Het kan je dan ook helpen om je omgeving te vragen om je te spiegelen en klanten concreet de vraag te stellen wat hen opvalt in jouw manier van werken. Vraag het maar eens.

 


Je unieke belofte weten


Hoe weet je wat je unieke belofte is? Dat is de hamvraag. In je werk heb je waarschijnlijk vaak genoeg van anderen terugkoppeling gekregen over wat jou kenmerkt in je werk. En dan bedoel ik daarmee niet dat je bijvoorbeeld zo goed in cijfers bent of in teksten schrijven. Wat ik bedoel is wat je herhaaldelijk hoort van anderen wat jou typeert en bijzonder maakt. Waarom willen mensen met je werken, waarom doen klanten moeite voor jou om met jou te kunnen werken. Wees hier niet te bescheiden in om dit te vragen. Mijn ervaring is dat klanten dit maar al te graag met je willen delen als ze vol lof over je zijn. Vraag daarbij goed door om een concreet beeld te krijgen bij het sausje dat jij over je dienstverlening giet. 

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment