Wat is jouw geldverhaal?

Geldverhaal

Wat is jouw geldverhaal?

Geld, een onderwerp dat voor veel mensen beladen is. De één mijdt het onderwerp, de ander wordt er onrustig van, of althans beleeft het zo, en sommigen zien het als een noodzakelijk kwaad. Feit is dat veel mensen ongemak voelen bij geld. En of je nou € 2.500,-, € 5.000,- of € 15.000,- per maand verdient, dat maakt niet zoveel uit. Opvallend is dat wij in Nederland in het bijzonder moeite hebben om het over geld te hebben. Laat staan dat we met elkaar delen hoeveel we verdienen.

 

Ongemak om over geld te praten

 

Wat maakt het nou dat praten over geld zo’n beladen onderwerp is? Wat ik bij een aantal van mijn klanten zie en voel is ongemak, schaamte en/of onwennigheid als het gaat om geld. Veel mensen staan eigenlijk nooit stil bij wat de emotie is die zij bij geld voelen. En vooral waar dit gevoel bij hen vandaan komt. Feit is wel dat iedereen een geschiedenis met zich meedraagt als het gaat om geld. Bij de één stroomde het geld thuis rijkelijk binnen en werd vervolgens alles in rap tempo weer uitgegeven en bij de ander werd de hand op de knip gehouden of was er altijd tekort aan geld.

 

Jouw geldverhaal

 

Heb jij er wel eens bij stilgestaan wat jouw geldverhaal is? Daarmee bedoel ik wat jij van vroeger uit in je opvoeding hebt meegekregen in relatie tot geld. Wat is het verhaal dat je op basis van deze inprenting hebt gevormd. Waarschijnlijk is dit een eigen leven gaan leiden door wat je in je leven hebt meegemaakt. Ga er eens voor zitten en ga terug na hoe jouw geldverhaal begonnen is en schrijf op welke overtuigingen je hebt als het gaat om geld. Een aantal voorbeelden die ik regelmatig hoor zijn:

 • ‘We hebben hier geen geldboom in de tuin staan’
 • ‘Er was wel geld, maar het credo thuis was ‘doe maar gewoon en laat het vooral niet zien’
 • ‘Mijn moeder vond altijd alles te duur’
 • ‘Om geld te verdienen moet je heel hard werken’
 • ‘Mijn ouders waren altijd aan het werk; om geld te verdienen moet je lange dagen maken’
 • ‘Geld is vies’
 • ‘Met een goede opleiding kom je er wel’

 

Geldblokkades herkennen

 

Weten wat jouw geldverhaal is, is uitermate nuttig om te onderzoeken. De invloed van dat wat jij vanuit je opvoeding ten aanzien van geld hebt meegekregen is in grote mate bepalend voor hoe jij je vandaag de dag verhoudt tot geld. Veel blokkades die jij in je dagelijks leven ten aanzien van geld voelt zijn te herleiden naar jouw ‘nest’. En ook al is dit een onderwerp waar je niet direct wakker van ligt, toch is het ook dan de moeite waard om hier eens in te duiken. Om te kijken welke belemmeringen je (nog) weg kunt halen om je business en of carrière nog meer te laten stromen.

 

Een nieuw geldverhaal creëren

 

Begin ermee om het eens op te schrijven. Als je jouw eigen geldverhaal hebt opgeschreven is het een krachtige oefening om vervolgens je eigen geldverhaal te creëren. Dus pak een nieuwe bladzijde en creëer jouw nieuwe geldverhaal. Laat je dat wat je van vroeger mee hebt gekregen los en voel voor jezelf wat het verhaal is dat jij zelf wilt creëren. Het mooie hiervan is dat jij dat kan bepalen. Deze oefening is geen hogere wiskunde, maar een mind set oefening om je los te maken van je oude opvattingen en emoties ten aanzien van geld die hoogstwaarschijnlijk niet van jou zijn. Met deze oefening, in dit geval ten aanzien van geld, creëer je eigen realiteit. Eigenlijk zou je dit op veel meer aspecten in je leven kunnen toepassen. Voor nu richten we ons op het onderwerp geld. Misschien vraagt dit wat oefening, maar ga er maar eens mee aan de slag en ontdek wat dit voor je kan doen.

 

Volledige aandacht op je nieuwe verhaal

 

Als je dit doet dan kun je de keuze maken om afscheid te nemen van het geldverhaal dat aan jou is gaan plakken maar niet jouw eigen verhaal is. Dat is echt een kwestie van doen en je met volledige aandacht te richten op jouw nieuwe verhaal. Benieuwd naar wat dit bij je teweeg brengt. Als je het wilt delen is dat welkom.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

2 Comments

 • Martin Planken

  07.07.2017 at 22:54 Beantwoorden

  Mooie blog Evelien. Je stipt een onderwerp aan waar door velen onvoldoende bij stilgestaan wordt. Think and Grow Rich zeg ik!

  • Evelien van Es

   10.07.2017 at 12:01 Beantwoorden

   Dankjewel Martin, prachtig onderwerp waar nog zoveel over te zeggen valt ;)

Post a Comment