Weten dat je gaat falen en het toch doen

Falen

Weten dat je gaat falen en het toch doen

“You are going to know failure if you’re brave with your life”. Een treffende quote van Brené Brown. Het is aan onszelf om de moed te tonen om los te breken uit ingesleten patronen die ons in de weg zitten om verder te groeien. Daarbij is het geen kwestie van het risico lopen om mogelijkerwijs te falen. Nee, het is weten dat je zal falen en je hierdoor niet weerhouden om stappen te zetten en moed te tonen.

 

De angst om fouten te maken

 
Veel ondernemers vinden het vervelend om fouten te maken. Natuurlijk willen we allemaal succesvol zijn in wat we doen. Succes bereiken zonder falen is een illusie. Echte groei bestaat niet zonder je nek uit te steken en in de arena te staan. Zoals Brené dat zo mooi zegt. En in de arena staan betekent inherent dat je fouten gaat maken. Dat vraagt van jou om kwetsbaarheid te tonen. Kwetsbaarheid om in die arena te verschijnen zonder daarbij controle te hebben over de uitkomst.

 

Je neus stoten en niet bang zijn dat je doodbloed

 
Wat is het dat we zo erg vinden aan het maken van fouten. Een veel gehoorde reactie bij klanten is ‘wat zullen anderen dan wel niet denken’. Wat anderen denken en vinden is irrelevant. De vraag is, wat heb jij nodig om de gedachte wat andere mensen vinden en denken los te laten?
Laat ik je uit de droom helpen. Alle mensen die jij kent, die je bewondert omdat ze succesvol zijn, zijn meerdere keren op hun smoel gegaan. Hebben fouten gemaakt, soms veelvuldig. Hebben uitdagingen gekend. Laat je niet wijsmaken dat dit niet zo is. Focus je op jezelf, op jouw proces en laat je niet afleiden. Zorg ervoor dat je altijd een pakje tissues en wat pleisters bij je hebt om het bloeden te stoppen als je je neus stoot ;) en geneer je vooral niet.

 

Laat die gêne los

 
Moed tonen kan niet zonder kwetsbaarheid. En over kwetsbaarheid valt ook een heleboel te zeggen. De mythes over kwetsbaarheid zijn er nog steeds. Dat kwetsbaarheid tonen een zwakte is. Maar kwetsbaarheid gaat helemaal niet over zwakte of over verliezen of winnen. Kwetsbaarheid gaat over moed tonen om in de arena te staan en op dat moment de uitkomst niet te beheersen. Daar geen controle over te hebben. Het is de mate van kwetsbaarheid die je durft te tonen die weergeeft hoeveel moed je hebt.

 

Zonder kwetsbaarheid is er geen creativiteit

 
Beeld je eens in dat je een kunstenaar bent, dat je maanden bezig bent met een schilderij waar je je ziel en zaligheid inlegt. Kun je je daarbij indenken hoe kwetsbaar dit voelt? Hoeveel moed het vraagt om dit kunstwerk de wereld in te brengen, aan anderen te laten zien? Zonder kwetsbaarheid is er geen creativiteit. Zo simpel is het.
Kun jij zien hoe dit in jouw werkende leven samenhangt met elkaar?

En meer in generieke zin, in hoeverre je echt kwetsbaar durft te zijn. In de arena durft te staan? Ook ik weet hoe je daarin jezelf af en toe voor de gek kan houdt. Door in de veronderstelling te zijn dat je je kwetsbaar toont, terwijl de perceptie van mensen om je heen is dat dat niet in die mate is waarin je dat zelf denkt. Daag jezelf uit om dit te onderzoeken. Om het bespreekbaar te maken met de mensen om je heen. Het levert je gegarandeerd waardevolle inzichten op.

En ben je zover dat je in die arena wil staan, zorg er dan voor dat je mensen om je heen hebt die je van je houden om wie je bent. Mensen die je grootste fans zijn om je aan te moedigen en die ook eerlijk tegen je durven zijn, je spiegelen en confronteren met je fouten. Mensen die van je houden door wie je bent, niet ondanks je fouten, maar omwille van de ruwe diamant die je bent.
 

Heb je een hulpvraag?

 
Wellicht heb je op dit moment een prangende vraag die je eens tegen mij aan zou willen houden. Meld je dan aan voor een online verkenning waarin je mij vrijblijvend je vraag voor kan leggen. Niet aarzelen maar doen. Aanmelden kan via deze link.
 
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment