Wie wil je zijn?

Zijn

Wie wil je zijn?

Ken je dat gevoel, dat je je afvraagt ‘wie wil ik nou eigenlijk zijn’? In de praktijk hoor ik dit nogal eens. Sommigen maken er een jarenlange zoektocht van. Een zoektocht naar zichzelf die gepaard gaat met een latent gevoel van onrust. Dat het niet helemaal klopt zoals het nu gaat; of dat nu zakelijk of privé is, of een combinatie daarvan. Ik help je graag door eens vanuit een ander perspectief naar deze vraag te kijken.

 

De laatste weken hoor ik in gesprekken met anderen vaak de opmerking over hoe ingewikkeld het is om precies te weten wie je wilt zijn. Niet zelden komt deze vraag samen met de vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk precies’. Ook al heb je de boel best op orde, je voelt dat het niet compleet is. En eerlijk gezegd snap ik die vraag heel goed. Juist omdat ik hier in het verleden ook lang mee rond heb gelopen. Ik was er vooral mee bezig om buiten mezelf op zoek te gaan naar de oplossing. Andere opdrachtgevers en klanten, andere rollen. De afwisseling leek de pijn een lange tijd te verdoven. Maar de onrust bleef.

 

Blijf niet hangen in gedachten die je niet verder helpen

 

Wat mij opvalt is dat sommige mensen de vraag zo vaak herhalen dat het een soort mantra wordt. Juist door het vaak te herhalen ontstaat er nauwelijks ruimte om dit te doorbreken. Je gaat er immers zelf in geloven dat het iets onbereikbaars is, iets buiten jezelf. Zoals de ‘wet van aantrekkingskracht’ werkt, voed je je eigen gevoel alleen maar met deze aanhoudende gedachte. Herken je dit? Dan is het de moeite waard om er vanaf nu eens mee te stoppen om dit te blijven zeggen. Ook al zeg je het niet hardop, maar blijft het louter bij gedachten. Waak ervoor dat je blijft hangen in deze gedachten.

 

Vergroot je opmerkzaamheid

 

Hoe vaak ben je heel bewust bezig met wat je in het moment doet? Sta daar eens bij stil. Kijk je bewust naar waar je je stappen zet als je loopt, ben je je bewust van je omgeving? Vallen je dingen op die je om je heen ziet. Details, zoals een quote aan de muur. Of dwaal je veelal in gedachten af en doe je de dingen die je doet op de automatische piloot? Misschien vraag je je af waarom ik hierover begin. Dat kan ik me indenken en toch is het antwoord hierop eenvoudig. Door je opmerkzaamheid te vergroten dwing je jezelf namelijk om in het hier en nu te zijn. En door dit te doen geef je jezelf de ruimte om gewoon te zijn wie je bent. Te genieten van wat je ziet, wat je voelt, wat je ruikt…

 

Volg je me nog? Of vraag je je af hoe ik precies de link bedoel tussen het vergroten van je opmerkzaamheid en het worstelen met de vraag… wie wil ik zijn? Het antwoord op de vraag wie wil ik zijn is eigenlijk heel eenvoudig, namelijk door te zijn wie je bent. De vraag achter de vraag is dan ook eerder weet jij wie je echt bent? Met andere woorden, hoe goed ken je jezelf?

 

When we grow older we shave off parts that are from us. We dim our lights.

 

De ruwe diamant die we als kind waren

 

Vanaf ons derde levensjaar worden wij als kinderen eigenlijk al gepolijst. Vergelijk het met een ruwe diamant, die door de invloed van onze omgeving, de mensen met wie we omgaan en onze opvoeding, wordt geslepen. Hierdoor leren we al op jonge leeftijd wat hoort en wat niet. Zijn we eigenlijk bezig om ons beetje bij beetje van onszelf te vervreemden. Om vervolgens vele jaren later na soms pijnlijke omwegen erachter te komen dat we op zoek zijn naar wie we eigenlijk zijn. Verlangen we ernaar om terug te gaan naar wie we vroeger als kind waren, als ruwe diamant.

 

Als de vraag ‘wie wil ik zijn?’ bij je opkomt, keer dan naar binnen. Kijk naar jezelf en voel wat jij nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Om te durven zijn wie je echt bent. Want daar ligt de sleutel naar jouw geluk en dit zal de onrust die je voelt wegnemen. En natuurlijk is dit niet voor iedereen even gemakkelijk. Maar waar een wil is, is een weg.

Heb je hier een vraag over en/of wil je hier eens over sparren? Meld je dan aan om in aanmerking te komen voor een gratis online sessie. Wekelijks bied ik aan 3 mensen die zich aanmelden via deze link een gratis sessie aan van 30 minuten waarin je jouw vraag kunt stellen, iets kan toetsen of even kunt klankborden. Niet twijfelen maar doen. Ik zie je reactie graag tegemoet.

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment