Wie zit er nou op mij te wachten?‏

Wie zit er nou op mij te wachten?‏

Opvallend vaak hoor ik ‘wie zit er nou op mij te wachten’ of ‘ben ik wel goed genoeg?’ Het zijn doorgaans meer vrouwen dan mannen die hier last van hebben en de neiging hebben zich te verbergen. Veelal zijn het ook nog eens succesvolle vrouwen met een goeie opleiding en een rugzak vol bagage. Interessant, maar roept vooral het gevoel op van ‘wat een gemis’…

 

De afgelopen week was ik een paar dagen in Berlijn. Naast het genieten van het even weg zijn met mijn kinderen en moeder heb ik genoten van het lezen van ‘Playing Big’ van Tara Mohr. In dit boek wordt ingegaan op de meest voorkomende strategieën (bij vrouwen) om je te verbergen.

 

The easy way

 

Lang heb ik het gevoel gehad dat ik nog meer met mijn coachingsvaardigheden wilde doen. Al in loondienst (mid jaren ’90) herinner ik me hoeveel voldoening ik kreeg uit het helpen van professionals in hun groei en ontwikkeling. Ik hoor mezelf nog zeggen, ‘er zijn al zoveel coaches (lees… wie zit er op mij te wachten) en bovendien heb ik geen psychologie gestudeerd’. En wat deed ik vervolgens? Gewoon verder gaan met het werk dat ik prima deed. Vaak stuurde ik een team aan waardoor ik voldoening uit mijn werk kon halen.

 

I’d better get a PhD in it first

 

In Playing Big vertelt Mohr over de slogan die ze bij wijze van grap is gaan gebruiken, namelijk ‘I’d better get a PhD in it first’. De spijker op z’n kop. Getalenteerde professionals, vaak vrouwen, met een droom zijn ervan overtuigd dat ze nog een opleiding, training of titel nodig hebben omdat ze niet goed genoeg zijn. In feite stellen ze daarmee uit om zichtbaar te worden in hetgeen waar ze al een kei in zijn.

 

Mannen twijfelen minder over hun capaciteiten

 

Bij mannen zie je dat zij vaker met minder ervaring en opleiding, sans gêne, naar voren stappen en hun rol pakken. Mannen durven doorgaans meer te vragen, steken hun nek uit en twijfelen minder over hun capaciteiten. Naast vele andere verklaarbare redenen zijn ook durf, le f en zichtbaarheid redenen dat mannen in gelijke rollen nog steeds meer verdienen dan vrouwen.

 

In je veilige cocon blijven

 

Het effect van het laten overheersen van een belemmerende gedachte is dat je in je veilige cocon blijft. Je gaat je verbergen. Je ego krijgt de overhand en houdt je met argume nten in je hok. Begrijp me niet verkeerd, als je een opleiding gaat volgen met een helder doel is dat prima, bijvoorbeeld als je een intellectuele stimulans zoekt of een nieuw netwerk wilt aanboren. Maar als je verder wilt leren binnen je psychologische comfortzone, betekent het dat je op zoek bent naar een externe kwalificatie ter bevestiging van dat je goed genoeg bent. Daarmee vertoon je uitstelgedrag, zoals Mohr zo mooi zegt ‘you’re delaying playing big’.

 

De oplossing

 

Wat zijn nou concrete handvatten om dit patroon te doorbreken? Vaak zijn er meer belemmerende gedachten dan alleen deze. Het is belangrijk om dat in beeld te krijgen, zodat je een concrete strategie kan toepassen per belemmerende gedachte om dit te doorbreken.

 

Ten aanzien van het euvel (‘wie zit er nou op mij te wachten?’) is de oplossing niet ingewikkeld, maar voor sommigen wellicht lastig te doorbreken omdat het een ingesleten patroon kan zijn. Het komt erop neer dat je begint met delen wat je al weet. Treed naar buiten, durf zichtbaar te zijn en toon je kwetsbaarheid door je verhaal te vertellen, je visie te delen. Begin hier vandaag nog mee.

 

Bovendien kan het helpen om een iemand in je omgeving, (bij voorkeur niet je partner), die je vertrouwt, te vragen om je hierbij te helpen en je ‘bij de les te houden’. Het voordeel hiervan is dat diegene je accountable houd en je meer gedreven bent om het ook echt te gaan doen.

 

Kritiek ligt op de loer

 

Tot slot vind ik het belangrijk om je te waarschuwen. Wees er alert op dat als je naar buiten treedt en zichtbaar wordt, dat er meer ruimte is voor anderen om kritiek te leveren. Dat is ‘part of the game’. Zie het niet als falen. Het is inherent aan het zichtbaar worden en groeien.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment