Wikken en wegen tot je een ons weegt

Wikken en wegen tot je een ons weegt

Heb jij het wel eens dat je over de meest eenvoudige zaken kan wikken en wegen voordat je een keuze maakt? Terwijl je aan de andere kant soms voor grote beslissingen staat waarbij je vrijwel meteen de knoop doorhakt? De hele dag door maken we keuzes, vaak zonder dat we ons ervan bewust zijn…

 

De afgelopen week wandelde ik in de bergen op Gran Canaria. Terwijl ik het pad naar boven liep over de rotsachtige grond werd ik me ervan bewust dat ik voortdurend keuzes aan het maken was. Ik besloot immers elke seconde welke steen ik koos om op te staan terwijl ik naar boven klom. Op dat moment realiseerde ik me dat ik in het verleden vaak over de meest onbenullige zaken oeverloos kon twijfelen voordat ik een keuze maakte.

 

Keuze-stress

 

Zo kan ik me herinneren (ouch!) dat ik ooit lang geleden een keer anderhalf uur in een winkel heb gestaan om een cadeau voor een vriendin uit te zoeken. Ik wilde iets moois kopen, maar kon maar geen keuze maken. En het allerergste is dat ik vervolgens daar nog weg ben gegaan zonder iets te kopen. Wat voelde ik me toen ellendig.

Herken jij het gevoel dat je het maken van keuzes soms lastig vindt? Luister je soms teveel naar wat anderen vinden in plaats van dat je je eigen gevoel volgt? Als ik nu zelf terugkijk op het voorbeeld van zojuist kan ik om mezelf lachen. Dat kan ik vooral omdat het maken van keuzes me veel gemakkelijker afgaat dan vroeger. Het lukt me nu (meestal) om op basis van mijn gevoel keuzes te maken. En als ik mezelf erop betrap dat ik aan het wikken en wegen ben, dan weet ik mezelf terug te brengen naar mijn gevoel.

 

Overvloed aan keuzemogelijkheden

 

De tijd waarin we leven maakt het maken van keuzes niet gemakkelijk. Er is keuze in overvloed. Dit lijkt leuk, maar werkt soms frustrerend en demotiverend. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een te groot aanbod (zie ook mijn voorbeeld) ertoe kan leiden dat we helemaal geen keuze maken.

Vaak is het probleem bij het maken van keuzes dat je je teveel door je omgeving laat beïnvloeden. Je weet zelf niet goed wat je moet kiezen en vraagt anderen naar hun mening. Of je probeert te kiezen vanuit je hoofd in plaats van je hart. In feite ontwijk je om echt bij jezelf te rade te gaan wat het is dat jij wilt.

 

Tips

 

Voor iedereen zal de beleving bij het maken van keuzes anders zijn. Toch zijn er wat tips die voor velen relevant zijn en kunnen helpen bij het maken van keuzes. Ook al is deze materie voor jou wellicht niets nieuws, de crux zit ‘m in dat je het ook daadwerkelijk toepast. Sta er eens bij stil in hoeverre jij onderstaande tips in de praktijk brengt wanneer je keuzes maakt:

 

  1. Vertrouw op jouw vermogen om keuzes te maken. Je maakt immers dagelijks keuzes ten aanzien van de kleinste zaken (denk aan de stenen).
  2. Maak eerst helder wat je opties zijn waaruit je een keuze moet maken.
  3. Maak je los van wat anderen vinden. Stop met rondvragen naar de mening van anderen ten aanzien van de keuze die jij moet maken.
  4. Last but not least, zorg ervoor dat je zelf een oordeel vormt op basis van jouw eigen ingeving en gevoel en maak je keuze.

Weet jij van jezelf wat voor beslisser je bent? Beslis jij vooral vanuit je hoofd?
Of lukt het jou om je intuïtie te volgen bij het maken van keuzes?

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment