Zicht hebben op geld

Geld

Zicht hebben op geld

De resultaten die we behalen met ons bedrijf zijn voor een belangrijk deel richtinggevend voor hoe het gaat met onze onderneming. Of we op het juiste pad zitten, of onze inspanningen z’n vruchten afwerpen in de vorm van betalende klanten. Een van de veel voorkomende valkuilen is dat we tegen beter weten in doorgaan. De vraag is, hoe om te gaan als de resultaten van je activiteiten min of meer uitblijven?

 

Feiten onder ogen zien

 

Misschien vertrok je gezicht al wat bij het lezen van de titel en toch hoop ik dat je de feiten onder ogen durft te zien. Zodanig dat je kunt bijsturen als dat nodig is. Mijn ervaring is dat velen doorgaan met precies hetzelfde doen wat ze tot op heden geen succes heeft geboden. Omdat de hoop groter is dan de resultaten je vertellen. Ik zal de eerste zijn die bevestigt dat sommige dingen tijd nodig hebben. Maar waar het om gaat is dat je ziet, ervaart, leert en bijstuurt als dingen niet blijken te werken.
 

Zicht hebben op je geldstromen

 

Genoeg ondernemers staren zich vanuit hoop blind op succes. Succes dat nog moet komen, wat dat ook is. En dat begint bij het onder ogen zien van de feiten van jouw business(es) op dit moment:

 

  1. Weet jij precies wat al je inkomsten zijn? Niet alleen uit je onderneming, maar ook uit investeringen e.d.
  2. Heb je zicht op je zakelijke en privé uitgaven en hoe houd je dit bij?
  3. Zo ja, wat doe je hiermee? En zo nee, wat weerhoud je ervan?
  4. Welke omzet draai je en hoe monitor je dit?
  5. Wat is de winst uit je onderneming en houd je dit bij?
  6. Kijk je wel eens naar al je zakelijke en privé verzekeringen en zie je daar mogelijkheden in om te besparen / zaken efficienter in te richten?
  7. Welke investeringen doe je in de groei en ontwikkeling van jezelf en je business? En hoe zou je dit anders willen?

 

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar wel cruciale vragen om te beantwoorden. Waar het in de kern omgaat is dat jij als ondernemer volledig ‘on the ball’ bent en verantwoordelijkheid neemt voor je money flow. De reden dat ik dit benadruk is omdat ik niet zelden mensen spreek die dit een lastig onderwerp vinden. Er het liefst voor weglopen, hun kop in het zand steken, dan wel het aan hun partner overlaten en zelf voor de financiële kant van hun business het minimale doen. Herkenbaar? Dat is het hoog tijd om je verantwoordelijkheid te nemen en jezelf en je business serieus te nemen.
 

Money managen leuk gaan vinden

 

Niet iedereen staat meteen te springen om het managen van je money (flow) op te pakken. Toch is het in de meeste gevallen zo dat als je je erin gaat verdiepen, en je er structureel aandacht aan geeft, dat je het misschien zelfs leuk kunt gaan vinden. Alleen al het feit dat je het gevoel hebt dat je er goed zicht op hebt en het aan durft te kijken geeft je een rustig gevoel. Dit is een belangrijk onderdeel van jouw meesterschap in ondernemen. Het helpt je om te sturen en beter in te schatten waar je risico’s kunt nemen en hoe je kunt bijsturen om op een voor jou fijne en spannende manier te ondernemen, zonder dat je er wakker van ligt.

 

Je resultaten als feedback

 

Stap 1 is om te weten waar je het over hebt als het gaat om resultaten en feiten; zowel zakelijk als privé. Accepteren wat er is en zet jezelf ertoe om het aan te kijken. Stap 2 gaat over wat je er vervolgens mee doet. Dat is het punt waar sommigen weglopen voor de feiten en daardoor kostbare tijd verliezen. Zie het als een spel. Een spel waarvan je geen handleiding hebt, maar in de praktijk mag ontdekken wat de spelregels zijn. Gun jezelf de tijd om iets uit te proberen en te kijken of het werkt. En als het werkt, herhaal het dan en blijf erop voortborduren. Je resultaten zijn de meest heldere feedback die je je maar kunt wensen. Werkt het niet, dan kun je het nog een keer doen, met wellicht een andere aanpak in je marketing. Maar blijf bijsturen als iets niet werkt. Sta jezelf toe om te leren en blijf daartoe beweging creëren en houd je ogen open voor wat er gebeurt.
 

Klankbord nodig?

 

Merk je bij het lezen van bovenstaande weerstand bij jezelf? Of weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Laat het me weten. Je kunt je hier aanmelden voor een gratis en vrijblijvende verkenning met mij waarin je je vraag tegen me aan kan houden. Niet aarzelen maar doen.
 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN
 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment