De remmen los

De remmen los

Regelmatig komt het thema controle hebben en houden naar boven in gesprekken die ik met klanten voer. De drang naar controle kan heel vervelend zijn. Vervelend omdat dit je in de greep houdt en belemmert in je onbevangenheid. Hoe zou het voor je zijn als je nou eens iets gewoon loslaat met het risico dat het in de soep loopt? Hoe heerlijk zou het zijn als je je daar aan over kunt geven? Just give it a try.

 

In een van mijn eerdere blogs dit jaar had ik het over de 6 human needs van Tony Robbins. Ieder mens heeft in meerdere of mindere mate behoefte aan zekerheid, lees controle. Maar in hoeverre kun je eigenlijk echt controle over je leven hebben? Natuurlijk is het zo dat je ervoor kunt zorgen dat je op bepaalde afgebakende vlakken zaken soepel laat verlopen, maar over z’n geheel gezien laat het leven zich nou eenmaal niet sturen. In mijn beleving is de kunst van het leven nu juist om vanuit overgave mee te deinen op je innerlijke flow. Dat is betekent niet dat je zodanig flexibel moet zijn dat je met alle winden meewaait. Nee, dit impliceert juist dat je ruggengraat hebt, dat je helder weet wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt brengen in het leven en dat je daar ook naar leeft. Dat je vanuit je intuïtie handelt en dit in feite je innerlijk kompas is.

 

Dwangmatige controle

 

Een overmatige drang naar controle is een teken aan de wand dat je op zoek bent naar veiligheid vanuit overmatig redeneren. Je zit dus eigenlijk veel in gedachten (vast). Je wilt dat zaken goed en soepel, lees perfect, verlopen en daardoor ga je overmatig controle uitoefenen. Maar wat als je het touwtje nou eens meer zou laten vieren. Wat zou er dan in het ergste geval gebeuren. Bedenk eens een concreet (en liefst recent) voorbeeld van een situatie waar je controle wilde hebben. Challenge jezelf vervolgens eens door deze situatie opnieuw voor te stellen, maar dan door ‘om te denken’. Wat zou er nou kunnen zijn gebeurd als je in dit specifieke voorbeeld de controle had losgelaten? Wat dan?

 

When you focus on fear, it becomes your reality

Door een dwangmatige urge om controle te hebben laat je je in feite door angst leiden. Daarmee kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Je angst voedt je angst en hierdoor kom je niet los uit de cadans waarin je terecht bent gekomen. De enige manier om dit echt te doorbreken is om bij jezelf te rade te gaan om te onderzoeken wat het is dat jou angstig maakt. De drang naar controle is een symptoom, het gaat om de onderliggende angst. Pas als je die aanpakt, dan lukt het je om de cirkel te doorbreken.

 

5 Tips om de onderliggende angst aan te pakken

 

Ik kan me voorstellen dat als je dit leest en je hier (enigszins) in herkent, dat je denkt ‘leuk maar hoe doe ik dat dan’? Hieronder geef ik je een aantal tips mee waar je mee aan de slag kunt gaan om jezelf uit te dagen om dit patroon te doorbreken:

 

  1. Zorg ervoor dat je meer rust vindt. Dat wil zeggen me-time claimen om op adem te komen
  2. Neem gas terug en laat je niet gek maken door je eigen planning. Loosen up!
  3. Ga van je eigen nek af en wees wat liefdevoller naar jezelf toe
  4. Voel voor jezelf wat je nodig hebt om meer los te kunnen laten en benoem dit (en schrijf het op)
  5. Bedenk wat je nodig hebt om je zelfvertrouwen te vergroten. Als je zelfvertrouwen groeit dan lukt het je makkelijker om los te laten.

 

Ga hier maar eens mee aan de slag. Wat ook behulpzaam kan zijn om hier met iemand anders over in gesprek te komen. Durf je kwetsbaarheid te tonen en zet de stap om hierover naar buiten te treden. Ik ben ervan overtuigd dat als je de vicieuze cirkel van controle weet te doorbreken, dat je dit als een verademing zal beschouwen.

 

Overwin het water en de vissen zullen jouw deel zijn

Heb je een zetje in de voor jou goede richting nodig? Let me know, je weet me te vinden en I’m happy to help out.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment