Expert én ondernemer zijn

Expert, ondernemer

Expert én ondernemer zijn

De keuze maken of je als expert ook daadwerkelijk de rol van ondernemer omarmt… een onderwerp dat veel ter sprake kwam de afgelopen week. En dan heb ik het niet over de beginnende ondernemer, maar juist de ondernemer die al even meedraait maar nog steeds worstelt met zijn of haar weg vinden in het ondernemerschap. Het is een kwestie van keuze…

 

Ben jij een topexpert? Iemand die echt goed is in z’n vak? Dat is super. Maar de vraag is, wat is de waarde hiervan als je dit vooral voor jezelf houdt of voor een zeer beperkte kring? Het antwoord daarop is nihil. En het kan zijn dat je het wel best vindt en niet meer wilt; fair enough. Maar dat zijn niet de ondernemers waar ik doorgaans mee te maken heb. Dat zijn juist de mensen die hongerig zijn en de drive hebben om te groeien. Zij willen succesvol zijn in dat wat zij doen. En dat volstaat nou eenmaal niet bij het blijven hangen in de rol van expert. Ook al ben je een topper in je vak.

 

Het ondernemen je eigen maken

 

Dit klinkt wellicht wat cru, en toch is het zo. Je kunt nog zo goed zijn in je vak, pas als je ermee naar buiten treedt dan krijgt het waarde. Hoe komt het dan dat zoveel ondernemers nog steeds huiverig zijn om de keuze te maken om de rol van ondernemer zich ook echt eigen te maken? Wat ik in de praktijk ontdek is dat het voor een belangrijk deel onwennigheid en ook onwetendheid is. Onwennigheid met wat en hoe precies. En onwetendheid over hoe zij hier precies invulling aan kunnen geven. Ondernemen is wel iets dat bij jou moet passen. Hier refereerde ik eerder aan in mijn blog ‘De illusie van zekerheid’. Verder is het ondernemen iets waar je je in kunt ontwikkelen. Zo help ik mijn klanten om het ondernemen zich meer eigen te maken, daar hun unieke invulling aan te geven en het zodoende ook met plezier te doen.

 

Focus op de inhoud in plaats van groeien in ondernemerschap

 

Wat me opvalt is dat veel ondernemers vooral bezig zijn om een nog betere expert te worden. Dit zie ik vooral veel bij zelfstandig ondernemers; of je nou coach of trainer bent of tekstschrijver. Veel experts kiezen ervoor om nog beter te willen worden in hun vak. En natuurlijk is het bijschaven en bijleren in je vakgebied goed om te doen. Maar in de basis ben je al een kei in je vak. Het is er allemaal al. Wat jou uniek maakt in je rol als expert is dat je juist op je natuurlijke kracht vaart. Dat het geen aangeleerd kunstje is.

 

De vraag is, ben je bereidt om de keuze te maken om je te ontwikkelen in je ondernemer skills. Zodanig dat je weet hoe je vandaag de dag succesvol kunt zijn als ondernemer. En niet als doel op zich, maar zodat je een fijn leven kunt leiden en kunt doen wat jou te doen staat. Je missie leven. Hoe mooi zou het zijn als je het ondernemen ook echt leuk gaat vinden? Dat je er oprecht lol in hebt?

 

Wanneer heb jij voor het laatst geïnvesteerd in jezelf als mens en ondernemer om je verder te ontwikkelen in je ondernemerschap? Wat heb je het afgelopen jaar gedaan en hoeveel heb je daarin geïnvesteerd?

Ondernemen op jouw manier

 

Misschien kom je erachter dat jouw moment is aangebroken om een keuze te maken om nadrukkelijker aandacht te besteden aan jouw groei en ontwikkeling als ondernemer. Realiseer je daarbij dat jij dat op jouw manier kan doen. Er is niet één blauwdruk voor hoe de ondernemer van nu zijn of haar rol moet pakken. Het is juist de kunst dat jij jouw unieke eigenheid weet te vertalen in je ondernemerschap. Dus niet meegaan met de meute, nee. Jouw eigen keuzes maken en ondernemen op een manier die voor jou goed voelt.

 

the only limits in life are the ones you make

 

Van of naar én

 

De hamvraag is dus of jij volmondig ja wil zeggen tegen de keuze van ‘én’ in plaats van ‘of’. Sterker nog, als je niet bereid bent om ook ja te zeggen tegen de rol van ondernemer, daarin wil investeren en er lol in wil hebben… Wat is dan de reden dat je voor het ondernemerschap kiest? Wees zuiver naar jezelf toe om deze vraag dan te beantwoorden. Wil je als ondernemer een fijn en zorgeloos leven hebben, dan wordt het tijd dat je het ondernemen ook echt gaat omarmen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment