Wat het gebruik van je mobiel je vertelt

Gebruik van je mobiel

Wat het gebruik van je mobiel je vertelt

Naar je mobiele telefoon grijpen, we doen het allemaal. Toch zijn er velen van ons die excessief gebruik maken van hun mobiele telefoon, waarvan deels nutteloos. ‘s Ochtends bij het ontwaken direct op je telefoon kijken, vele malen tussendoor en ook voor het slapen gaan, nog even mail, Whatsapp, FB en Insta checken? Herkenbaar? Wat heeft dat met ondernemen te maken vraag je je misschien af? Genoeg om daarbij stil te staan.

 

Impact van intensief en nutteloos gebruik van je mobiel

 
Een leven zonder mobiele telefoon kunnen we ons niet meer voorstellen. Dat geldt grotendeels ook al voor de generatie boven ons. Kinderen van nu vragen zich af “hoe ging dat dan vroeger?” Kunnen zich een leven zonder mobieltje niet voorstellen. Voor velen van ons is dit inmiddels ook realiteit geworden. Eerder schreef ik al eens een blog over tv kijken en hoe geestdodend dat af en toe kan zijn. Veel mensen gaat achter de tv zitten als ze zich vervelen. Met de mobiele telefoon is dat deels te vergelijken, er zijn velen die voortdurend naar hun telefoon grijpen. Het is waardevol om je bewust te zijn van de impact van intensief en vooral nutteloos gebruik van je mobieltje. Door een betere balans te vinden in het gebruik van je mobiel zal je daar in je (werkende) leven de vruchten van plukken. Laten we eerst eens stilstaan bij hoe jij met je mobiele telefoon omgaat.

 

Waarom grijp je naar je mobiele telefoon?

 

Op wat voor manier gebruik jij je mobiele telefoon? Ga eens na hoe jouw dag eruit ziet, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voordat je gaat slapen. Hoe vaak pak je je mobiel erbij en waarvoor doe je dat? Ga het eens bijhouden; turven en geef ook aan wat de reden is dat je je mobiel grijpt. Houd je niet in, maar laat je leiden door wat je normaliter zou doen. Zonder daarbij jezelf te veroordelen, het gaat nu alleen om het observeren wat je doet. En natuurlijk is het zo dat wanneer je je er bewust van wordt dat er al een heleboel gebeurt. Je stapt immers uit het automatisme en gaat zien waarom je doet wat je doet. Alleen die waarneming is al waardevol.

 

Wat het gebruik van je mobiel zegt over hoe het met je gaat

 
Wat zijn de dingen die je op je mobieltje doet? Volg je het nieuws, en wat voor nieuws is dat dan? Maak je notities, doe je opnames, gebruik je andere zakelijke apps voor je business? Of speur je (onzinnige) berichten op social media af om de tijd te doden? Speel je spelletjes? En als je dat doet, welk deel van de dag doe je dat met name? Kortom, pluis het eens uit.

 

Ook ik ken de verleiding van mijn mobiele telefoon maar al te goed. Ik weet dat het gebruik van mijn mobiele telefoon me heel veel vertelt over hoe het met me gaat; met mijn business en ook hoe ik privé in mijn vel zit. Zo zijn er tijden geweest dat ik vaak online nieuws checkte. Af en toe las ik een bericht dat de moeite was om te lezen, maar het merendeel was aan te merken als onzinnige informatie en pure tijdverspilling. Bij mij waren het momenten waarop ik even niet in mijn hum was en me minder bewust was. Een vlucht om de schaarse momenten van rust en stilte op te vullen. En bovendien ligt met het intensieve gebruik van je mobiel het gevaar op de loer dat je geen echte aandacht hebt voor de mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Op een gezonde manier met je mobiel omgaan

 

Om maar met de deur in huis te vallen, ik geloof dat het hebben van een krachtige levensmissie en een groot bewustzijn als mens (en ondernemer) ertoe bijdragen dat je op een gezondere manier met je mobiel omgaat. Gezonder dan wanneer je je leven leeft zonder een heldere stip op de horizon van waar je naartoe wilt en waarom. Als je drive zo krachtig is dan wil je daar je energie op richten. Dan zijn er teveel mooie dingen in je leven waardoor je je mobiele telefoon af en toe vergeet.

Daarnaast geloof ik dat als je je heel bewust bent van wie je bent en waar je staat in het leven dat je nagenoeg geen verveling kent. Je leeft, werk en geniet en weet wat stilte en rust voor je kunnen betekenen. Dat je het nodig hebt om écht jezelf te zijn en om vanuit je essentie te creëren.

 

‘Do more things that make you forget to check your phone’

 

De keuze is aan jou

 

Ga er maar eens mee aan de slag om bij jezelf te ontdekken hoe jij met je mobiel omgaat. Vervolgens heb je de keuze of je dit anders wilt of dat je het wel best vindt zoals het nu is. Maak het in ieder geval een bewuste keuze. Het geeft je zoveel meer positieve energie als je vanuit de blik van binnen naar buiten treedt en niet andersom. Benieuwd wat het je op gaat leveren als je je meer bewust wordt van hoe jij je mobiele telefoon gebruikt? En realiseer je, het is niet iets wat je overkomt. Je kiest er vanaf nu voor.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment