Geen oordelen meer

Oordelen

Geen oordelen meer

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je over anderen oordeelt? Of je nou in gedachten oordeelt of het ook daadwerkelijk uitspreekt in een gesprek, dat maakt niet uit. En bovendien, hoe zit het met de oordelen over jezelf? Vind je dat je iets niet goed hebt gedaan, kun je jezelf wel voor de kop slaan dat je iets gedaan hebt of juist niet terwijl je dat wel had willen doen? Welk scenario je ook bedenkt, feit is dat de impact van het oordelen over anderen en/of onszelf enorm is. En daar kun je wat aan doen zodat je je tijd beter benut en positieve energie kan laten stromen.

 

Bewustzijn

 

Voor veel mensen is het oordelen over anderen en/of zichzelf een gewoonte geworden. Je bent je er niet van bewust dat je het doet en al helemaal niet van de impact ervan. Sta er maar eens bij stil wat voor oordelen je over anderen of over jezelf hebt gehad vandaag. Misschien begon dat vanochtend al in de badkamer… toen je naar jezelf keek? Of ten opzichte van andere badkamergebruikers? Of in de auto of op de fiets in contact met andere weggebruikers? In de winkel bij een caissière of een iemand anders. Er zijn tal van voorbeelden te noemen. Laat de dag tot nu toe eens aan je voorbij gaan. Over wie heb je een oordeel gehad en waarom was dat?

 

Negatieve gedachten beïnvloeden je gevoel

 

Misschien schrik je ervan als je je realiseert hoe vaak je, alleen al in gedachten in oordelen schiet. Waarom is het nou zo belangrijk om te stoppen met oordelen? Heel eenvoudig. Door bezig te zijn met oordelen heb je negatieve gedachten en deze beïnvloeden je gevoelens en bepalen dus ook je handelen. Daarmee ben je bezig om negatieve energie te activeren en dat zorgt er ook nog eens voor dat je meer van hetzelfde (negativiteit dus) aantrekt. Over de tijdverspilling nog niet eens gesproken. Tijd die je veel beter zou kunnen benutten. Maar hoe werkt dat dan precies? Daar kunnen we het lang en breed over hebben, maar het meest krachtige is door zelf te ondervinden wat het verschil is als je dit doorbreekt.

 

Het begint bij je bewustzijn

 

Het stoppen met oordelen over jezelf of anderen begint bij je bewustzijn. In feite zijn de 4 primaire elementen voor verandering hier van toepassing. Hieronder de 4 elementen.

 

  1. Bewustzijn
  2. Begrip
  3. Loslaten
  4. Herconditioneren

 

Wil je jezelf bevrijden van het oordelen over jezelf en anderen dan begint het met het bewustzijn van dat je het doet. Hierboven heb ik je al gevraagd om er eens bij stil te staan wat je voor oordelen alleen vandaag al hebt gehad? Het 2e element is begrip, dat staat voor het inzicht hebben in wat de impact ervan is op jou. Zie je wat het met je doet, met je energie, met je tijd? Het 3e element is loslaten en dat is een kwestie van keuze. Kies je ervoor om de gewoonte te doorbreken omdat je ziet hoe het je in de weg zit? Laat het dan acuut los als een negatieve gedachte opkomt. En tot slot het 4e punt herconditioneren, dit is het herprogrammeren van de gewoonte, oordelen in dit geval. Maak in plaats van oordelen plaats voor mildheid, liefde en vergeving (naar jezelf en anderen toe). Dat doet wonderen voor je energie.

 

Mildheid naar jezelf

 

Niets menselijks in ons vreemd. That’s the way it is. Het is nou eenmaal een gewoonte waar heel veel mensen ‘last’ van hebben. Maar het is aan jou of je ervoor kiest om het te gaan doorbreken. Begin daarbij eens bij jezelf. Door jezelf met veel meer liefde en mildheid te ‘benaderen’. Ik schreef er twee jaar geleden al eens een blog over ‘je grootste vijand‘, dat ben je immers zelf. Ik weet zeker dat er een wereld voor je opengaat als je hiermee aan de slag gaat. De impact op je leven, je werk en je omgeving is groot. Als je hier gecommitteerd mee aan de slag gaat zul je merken dat je veel meer positieve dingen ziet en dus ook aantrekt. Onderschat je eigen kracht niet om te creëren en je patronen te doorbreken.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment