Geen stress meer

Stress

Geen stress meer

Je bent ondernemer. Hebt alle vrijheid om te doen wat je wilt. Je kunt je eigen keuzes maken, werken wanneer je wilt en voor sommigen ook waar je wilt. Hoe mooi is dat? En toch ontmoet ik veel ondernemers die last hebben van overmatige spanning en stress. Stress als gevolg van het te hard werken, druk voelen om aan verplichtingen richting klanten en/of opdrachtgevers te voldoen. Er zijn tal van redenen. Tijd voor verandering.

 

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van stress, in meer of mindere mate. Onder ondernemers is stress geen uitzonderlijk fenomeen. Veel ondernemers gaan gebukt onder hoge druk; veelal werk- en tijdsdruk. Druk die ze zichzelf opleggen. En vaak zitten ze zo in hun patroon ingesleten dat ze niet het gevoel hebben dat zij zelf degene zijn die dit patroon kunnen doorbreken.

 

Je eigen vangnet

 

In een eerder blog schreef ik als eens over het verdwijnen van de scheidslijn tussen werk en privé in ‘hoezo, een betere balans?’ Iets waar veel ondernemers mee worstelen. Als je werk doet dat echt een verlengstuk van jezelf is en je happy maakt, betekent dit niet per definitie dat je daardoor de dans ontspringt. Niet iedereen voelt van nature namelijk aan dat het ’t moment is om even niets te doen, om tot rust te komen en afstand te nemen. Zeker als je drive heel krachtig is, kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. De vraag is hoe je ervoor kunt zorgen dat je een gezond evenwicht houdt tussen bouwen aan je onderneming en zorgen voor jezelf als mens en regisseur van je (werkende) leven?

 

Stevig in je schoenen staan

 

Het is duidelijk dat je als ondernemer verrekte stevig in je schoenen moet staan. Je bent verantwoordelijk voor je eigen bedrijf, je klanten en bovendien ben je je eigen vangnet. Een van de oorzaken van stress is het veel zelf willen doen. Iets dat ik vaak hoor. Ondernemers die het lastig vinden om zaken uit handen te geven, terwijl dat vaak om werkzaamheden gaat waar zij zelf geen energie van krijgen. Bedenk maar eens wat je kunt doen met de tijd die je hiermee bespaart. En natuurlijk is dit ook een investering. Maar bedenk vooral wat het je oplevert als jij je nog meer bezig kan houden met werkzaamheden waar je blij van wordt en die business genereren. Kortom verzamel mensen om je heen die je kunnen helpen om werk uit handen te nemen. Of dat nu mensen zijn die je in vaste dienst hebt of inhuurt, het is aan jou om het te regelen.

 

Van stress naar gezonde spanning

 

Er zijn natuurlijk tal van oorzaken te noemen van stress bij ondernemers. Belangrijk is dat je jezelf goed kent en weet wat goed is voor je. Dat je de signalen van je lichaam en geest tijdig herkent en hiernaar handelt. Dat je in staat bent om stress te allen tijde te mijden. Gezonde spanning is wel van belang in je ondernemerschap. En uiteraard is dat voor de ene ondernemer belangrijker dan voor de andere. Feit is dat een gezonde dosis spanning ervoor zorgt dat je jezelf stretcht. Pas dan ontstaat er ruimte voor groei.

 

It’s not the load that breaks you down, it’s the way you carry it

 

Wil je voorgoed afscheid nemen van stress in je werk, zorg er dan voor dat je jezelf heel goed leert kennen. De investering in tijd en aandacht voor jezelf zorgen ervoor dat je feilloos weet wanneer je een stap terug moet nemen, je rust moet pakken. pakt. Kortom, de remedie tegen stress ligt in het vergroten van je innerlijke wijsheid.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment