Hoezo een betere balans?

Hoezo een betere balans?

Zeg jij wel eens dat je verlangt naar een betere balans in je leven? Dat je zoekende bent naar hoe je privé en werk beter kan combineren? Hoe je beter kunt balanceren tussen je hoofd en je hart? Maar gaan deze vragen eigenlijk wel over balans? Of ligt hier in feite een andere vraag aan ten grondslag?

 

Waar komt de behoefte aan balans eigenlijk vandaan? In mijn ogen is het verlangen naar een betere balans op welk gebied dan ook een interessant signaal. Ik zie het namelijk zo. Als jij dat doet in je leven wat jou intens gelukkig maakt dan voel je je daar fantastisch bij. Het werk dat je doet is dan een organisch verlengstuk van jezelf en daarmee voelt werk niet (meer) als werk voor je. De tijd die je besteedt aan je werk is dan ook één met wie jij bent. Het levert je aanzienlijk meer energie op dan dat het je energie kost. En je hebt veel ‘on top of the world’ momenten qua gevoel. Het is in je kracht staan vanuit jouw natuurlijke manier van ZIJN. Dat is wat ik bedoel met moeiteloos werken. Als dit de wijze is waarop jij in je werkende leven staat, is er dan nog balans nodig?

 

Samensmelten van werk en privé

 

Zij die hun missie leven en vanuit hun unieke eigenheid in het leven staan, hebben de wereld aan hun voeten. Dat wat er in je leven is vormt één geheel, er is geen dit of dat, privé of zakelijk. Het samensmelten van deze twee werelden heb ik aan den lijve ondervonden. Voor mij is er geen werk en privé splitsing meer, voor mij is het merendeel van mijn vrienden ook collega-ondernemer. Wat overigens niet betekent dat gesprekken alleen maar over business gaan. Ik ervaar vanuit dit perspectief geen spagaat die gaat over balans in mijn leven. Het enige is wellicht dat de buitenwereld, de mensen die jouw pad minder aanvoelen en begrijpen, zich zorgen maakt over of jij er wel een goede balans op nahoudt. Maar waar het om gaat dat ben jij, hoe jij je voelt en hoe jij gelukkig, gezond en fit kan blijven en je missie kan leven. Zodanig dat jij op jouw beurt anderen kan inspireren.

 

Ontdekken van je moeiteloosheid

 

Hierboven had ik het over moeiteloosheid, een term die ik met name de laatste tijd elders veel zie oppoppen. Moeiteloosheid staat voor mij overigens niet voor passiviteit. In tegendeel. Juist als je jouw innerlijke kern weet aan te boren en van daaruit invulling weet te geven aan je werk, dan voel je daar passie en bevlogenheid bij. Daar kun je simpelweg niet onderuit. Het is er en bovendien ongekend krachtig. De vraag is of jij ook echt vanuit het gemak in je (werkende) leven wilt staat. Dat is om te beginnen een keuze, maar ook een hele duidelijke en bewuste ‘ja’ om hiermee aan de slag te gaan. Om te gaan ontdekken waar jouw moeiteloosheid in zit.

 

Ik help dagelijks ondernemers en professionals om tot hun unieke kern te komen om van daaruit moeiteloos hun vleugels uit te slaan. Dat is zo zalig om te doen, om te ervaren hoe ik vanuit mijn natuurlijke manier van zijn anderen kan helpen om uiteindelijk hun eigen pad van magie te ontdekken en bewandelen. Maar ook ik heb daar lang genoeg mijn ogen voor gesloten gehad. Dat ligt achter ons, wat we hebben is het nu en jij kunt op dit moment beslissen dat je het anders wilt.

 

Jij creëert je eigen geluk

 

Uiteraard draagt werken vanuit moeiteloosheid bij aan dat je je leven als meer verlicht ervaart. Maar een verlicht leven is meer dan dat. Een verlicht leven betekent voor mij ook dat je je bewust bent van dat jij je eigen geluk creëert. Alles om je heen, je familie, je vrienden, je geliefde zijn onderdeel van de icing on the cake. Ik heb daar in een eerdere blog over geschreven en niets is minder waar. Zelf heb ik de afgelopen maanden aan den lijve ondervonden hoe dat is om helemaal naar binnen te gaan en daar op eigen kracht het vuurtje van je levensvreugde aan te wakkeren. Het maakt je zo ‘heel’ als je dat weet te raken. En dat er uitdagingen bij horen, dat is een feit.

 

 

Everybody wants happiness, nobody wants pain, but you cannot have a rainbow without a little rain

 

Wat nog een ander aspect is dat in mijn beleving met verlichting te maken heeft, dat is dat je je naast het ‘licht’ bewust bent van de donkere kant in jou; de schaduwzijde van jouw ego. Ieder mens heeft een donkere kant in zich, ook al is dat geen deel van jouw ziel. Jouw innerlijke wijsheid groeit op het moment dat je je niet alleen bewust bent van de schaduwkant van je ego, maar dat je ook weet hoe je hiermee omgaat. Hoe je je kunt herpakken als de donkere kant, je ego, de overhand neemt. Dat heeft alles te maken met veerkracht. Door het vergroten van je innerlijke wijsheid vergroot je je veerkracht.

 

The darkness is our ego

 

Lef hebben om te zijn wie je bent

 

Even terug naar balans vinden. Het komt er in mijn visie op neer dat de dieperliggende vraag veelal niet over balans gaat, maar over of jij vanuit jouw ZIJN in je (werkende) leven durft te stappen. Het is meer een kwestie van lef, van zichtbaar zijn, expressie geven vanuit wie je bent, waar je voor staat en wat je te doen hebt.

 

Tot slot, er is geen enkele reden om in je uppie te blijven aanmodderen. Tijd is schaars en kies ervoor om ja te zeggen tegen jezelf en jouw ontwikkeling. Er zijn zoveel mensen die jou nodig hebben en die verloren rondlopen, allemaal omdat jij de keuze niet wilt of durft maken om vandaag de switch te maken. Wil je naar aanleiding van dit onderwerp of een andere vraag even sparren? Meld je dan hier aan om kans te maken op een gratis online strategiesessie van 30 minuten met mij. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een paar vragen invullen en je aanmelden. Kwestie van niet wachten gewoon doen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN
 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment