Geven loont, maar hoe ver ga je daarin?

Geven, intenties

Geven loont, maar hoe ver ga je daarin?

Gisteren sprak ik een ondernemer waarmee we het hadden over het belang van geven én ontvangen. Als ondernemer zijn er periodes waarin je veel geeft, waarbij het gevoel heerst dat geven de overhand heeft en er weinig of nauwelijks sprake is van ontvangen. De vraag is hoe ver ga je in het principe dat geven loont?

 

Kun je teveel geven?

 

Met regelmaat hoor ik ondernemers over dit onderwerp spreken. De vraag is in hoeverre kun je eigenlijk teveel geven? Ik geeft je een aantal belangrijke inzichten mee die betrekking hebben op deze vraag, namelijk:

 

 1. Voorop staat dat geven iets is wat je doet vanuit zuiverheid. Daarmee bedoel ik dat je geeft omdat het goed voelt en het daarmee geen ‘opgave’ is. Is dat het wel dan klopt er iets niet;
 2. In samenwerkingen en andersoortige relaties is er altijd sprake van enige mate van reciprociteit. Dat betekent niet dat alles op een weegschaal hoeft te liggen, maar wel dat het klopt. Veel mensen hebben wel eens een (samenwerkings)relatie of vriendschap gehad (of zitten daar nog in) met iemand waarbij het evenwicht ontbrak. Waarbij je met regelmaat een knagend gevoel had en het ‘schuurde’. Op het moment dat ‘geven en ontvangen’ op een weegschaaltje komt te liggen blokkeert dit de relatie. Bij een van de betrokkenen ontstaat een onprettig gevoel en dit betekent werk aan de winkel;
 3. Alles is één geheel en soms geef je meer aan de een en ontvang je meer van de ander. Waar het in essentie om gaat zijn 2 dingen, namelijk:
  1. blijf je trouw aan jezelf, aan wat goed voelt voor jou en wie je bent?
  2. heb je echt oog voor elkaar, voor je (potentiële) klanten en relaties? Weet je wat er bij de ander leeft? Is er openheid om te delen wat er is? Eigenlijk heel simpel maar daarmee wel een afspraak die je met elkaar kan maken.

 

Het zijn vaak de opgekropte verwachtingen en/of de verhalen die je in je hoofd creëert die ruis vormen.

 

 

Verwachtingen managen

 

Als je geeft, wees daar dan ook duidelijk over naar de ander. Als je je potentiële klanten iets biedt dat gratis en vrijblijvend is, geef dat aan. Het is een valkuil om er vanuit te gaan dat de ander het wel weet. Niet iedereen durft die vraag te stellen. Zorg dat je dat voor bent. Ik zal een paar voorbeelden noemen. Een klant die niet weet dat je vooraf factureert. Benoem het en het is geen verrassing. Een kennismaking of intake, is dit gratis of breng je dit in rekening? Wees daar glashelder in. Dit voorkomt teleurstellingen, miscommunicatie en gedoe.

 

De kunst van ontvangen

 

Geven en ontvangen het is net yin en yang, het een kan niet zonder het ander. In een eerdere blog schreef ik over ‘De kunst van ontvangen’. Want dat is het. Als kind krijgen we het credo mee ‘geven is belangrijker dan ontvangen’. Het een kan echter niet zonder het ander. Pas als je de kunst van het ontvangen beheerst is het geven geen issue. Je hoeft dan dus ook niet bang te zijn dat je je (potentiële) klanten teveel geeft. Daarmee is de cirkel rond. Teveel geven bestaat niet, mits je trouw blijft aan jezelf en naast het geven óók de kunst van het ontvangen beheerst.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

2 Comments

 • Marlies Raaijmakers

  04.09.2019 at 14:02 Beantwoorden

  Prachtig document Evelien. Zet tot denken aan.
  BNI is gestoeld op het principe van ‘geven loont’.
  Vanzelfsprekend altijd enige mate van reciprociteit .om een goede verstandhouding te waarborgen .
  Mensen verbinden is prachtig .
  Teveel geven geeft niet , zolang je ook weet hoe je hoort te ontvangen

  • Evelien van Es

   05.09.2019 at 08:29 Beantwoorden

   Dankjewel Marlies

Post a Comment