Hoe fit ben jij als ondernemer?

Fit, ondernemer

Hoe fit ben jij als ondernemer?

In je ondernemerschap is het continu schakelen tussen klanten bedienen, bezig zijn met ideeën uitwerken, strategische keuzes maken, netwerken, acquireren en noem maar op. Er wordt veel van je gevraagd. Op allerlei vlakken. Dat maakt het ondernemen juist zo mooi. Tegelijkertijd vraagt dit ook van je dat je fysiek in goede conditie bent. Toch zijn er velen die het lastig vinden om voldoende tijd vrij te maken om te sporten. Graag doe ik een poging om je voorgoed van die gedachte af te brengen zodat je weet wat je te doen staat.  

 

Veel ondernemers die ik spreek hikken er tegenaan om voldoende ruimte vrij te maken om te sporten. Net als met me-time claimen, waar ik in een eerdere blog over schreef, is sporten iets dat sneuvelt als je het druk hebt. En dat terwijl het fit zijn van essentieel belang is in je ondernemerschap. Fit zijn heeft uiteraard niet alleen met sporten te maken, ook voeding is daarin van belang. Maar daarover wellicht een keer een andere blog.

 

Er is meer nodig dan een mooie wandeling

 

Af en toe een wandeling maken is heerlijk, net als een relaxed stuk fietsen. Maar om de vruchten te kunnen plukken van je echt fit voelen in je ondernemerschap is er mee nodig. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, intensief zwemmen, mountainbiken, wielrennen, voetballen, hockey, (kick) boksen of andere high impact sporten (waarbij je hartslag aanzienlijk wordt verhoogd). De combinatie met krachttraining, yoga of recreatief zwemmen is ideaal. Om echt het effect te merken is het belangrijk om zeker 3 keer per week meer dan een half uur intensief te sporten.

 

Het effect op je business

 

Natuurlijk weten we allemaal dat sporten gezond is, maar waarom is het dan voor velen zo’n struggle om het ook echt te doen? Eigenlijk is dat in veel gevallen heel eenvoudig omdat je er niet aan begint of zo minimaal dat je jezelf niet de gelegenheid geeft om ook echt in een flow te komen. Want zo werkt het wel. Als je eenmaal een ritme opbouwt dan werkt het min of meer verslavend. Dan weet je hoe goed het je doet. Zelf heb ik dat in het verleden met baantjes zwemmen gedaan. Zo zwom ik een aantal dagen per week om 7 uur ’s ochtends een kilometer. Vandaag de dag loop ik hard. Ik probeer met name de laatste paar jaar een ritme van 3 keer in de week aan te houden.

 

Wat zijn nou echt de voordelen als je meerdere keren per week intensief sport. Ik zet er een aantal voor je op een rij:

  1. Je maakt je hoofd leeg
  2. Stress neemt af en dat heeft te maken met het feit dat de stof cortisol, die door stress wordt aangemaakt, afneemt als je intensief beweegt
  3. Je doorbloeding wordt beter en dat is weer bevorderend voor je denkvermogen
  4. Doordat je dopamine en endorfine aanmaakt voel je je gelukkiger
  5. Je krijgt meer energie en voelt je fitter

 

Herken jij fysieke signalen

 

In de gesprekken met mijn coachingklanten gaat het naast sport ook wel eens over fysieke signalen in het algemeen. Enerzijds uit oogpunt van fysiek fit zijn, geestelijke balans en creativiteit. Maar anderzijds ook door beter te leren luisteren naar je lichaam. Wist je dat je lichaam als eerste de signalen afgeeft als er iets aan de hand is? Hoe waardevol is het als je daar meer mee doet. Dat je niet langer de neiging hebt om dat te negeren of er doorheen te gaan. Maar juist door heel aandachtig te observeren en voelen (ook terwijl je sport) en daar naar te handelen.

 

Wat zo mooi is aan de ondernemers die ik coach is dat ik vaak zie dat er aan het begin van een traject allerlei fysieke signalen de kop op steken. Soms zelfs signalen van pijn. Allemaal tekenen van het lichaam dat er wat in beweging komt en dit uit zich veelal op een zwakke plek in het lichaam. Waardevol om te zien hoe je eraan kunt werken om meer aandacht te besteden aan wat je lichaam je te vertellen heeft. En vooral ook hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren, dat geldt voor het sporten, maar ook gewoon in je werk en dagelijks leven.

 

Ondernemen en sport

 

Voor mij is het niet uit de lucht gegrepen dat ik de link leg tussen ondernemen en sport. Ik geniet ervan hoe ik mijn ervaring en expertise uit het verleden kan benutten in mijn rol als ondernemerscoach. Zo werkte ik in mijn studententijd jarenlang als gediplomeerd aerobics en fitness instructor. Ik weet als geen ander wat de impact ervan op je leven kan zijn. Het is zo genieten hoe ik ondernemers kan helpen in hun transformatie; persoonlijk en zakelijk. En hoe waardevol is het om daarbinnen aandacht te hebben voor fysieke fitheid en kracht. Ik hoop van harte dat je met het lezen van deze blog stil staat bij hoe fit jij bent als ondernemer en in hoeverre je handelt naar de fysieke signalen van je lichaam.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment