Verwachtingen loslaten bevrijdt

Verwachtingen, loslaten

Verwachtingen loslaten bevrijdt

De verwachtingen die we van anderen hebben zetten ons veelal vast. Dat gebeurt in ons werk door de doelen die we stellen, maar ook in samenwerkingsrelaties, vriendschappen en in relaties. Wat zou er nou gebeuren als je je losmaakt van verwachtingen en verwachtingsloos door het leven gaat? Is dat een haalbare kaart?

 

Doelen stellen en loslaten

 
Afgelopen week sprak ik een klant die haar frustraties deelde over dat zij herhaaldelijk haar maanddoelen niet had bereikt. Januari en februari waren best goede maanden maar daarna ging het snel bergafwaarts. Dat zat haar op z’n zachts gezegd dwars. Wellicht breng ik je in verwarring door dit met je te delen omdat je in de veronderstelling leeft dat intenties stellen en doelen formulieren juist goed zijn. En dat is ook zo. Het is goed om stil te staan bij waar je naartoe wil en wat je wil realiseren. Waar het om gaat is dat je vervolgens de verwachtingen loslaat en je laat leiden door de energie vanuit je intentie.

 

De kracht van intenties

 
Aan de hand van een voorbeeld zal ik je meenemen in wat ik precies bedoel. Stelt dat je zegt dat je intentie is om je bedrijf verder uit te bouwen en daar vooral met volle teugen van wil genieten. Dat is een heldere intentie. De kracht hiervan is dat je vanuit een heldere mindset voortdurend alert blijft op dat je doet waar je blij van wordt. Dat ‘willen’ boven ‘moeten’ staat. Dat je je op echte verbindingen aangaan richt in plaats van ‘platte verkoop’. Dat je niet hoeft te trekken en duwen om klanten te krijgen, maar dat klanten jou weten te vinden door wie je bent, wat je uitstraalt en uitdraagt. Want knoop het maar in je oren, door te duwen en te trekken word je niet aantrekkelijk voor potentiële klanten.

 

Wanneer je je louter richt op het behalen van winstdoelen is de kans groot dat je jezelf vastzet door je verwachtingen. Stel dat je zegt dat je de komende maand een winst (let wel winst en geen omzet) van € 5.000,- wil behalen. Wat doet dat met je energie? Kun je dat doel stellen in het verlengde van je intentie om te genieten en vervolgens de uitkomst loslaten? Wat heb je daarvoor nodig?

 

Het is heel simpel, laat je de verwachting niet los dan laat je je daardoor leiden en is de kans groot dat je van een koude kermis thuiskomt. Hoe frustrerend is dat. Kortom, leef vanuit je intenties en doe wat je doet vanuit liefde en inspiratie.

 

Jezelf bevrijden van verwachtingen

 
Ondernemen staat gelijk aan risico’s nemen en dealen met ups en downs. In mijn vorige blog schreef ik over dat je weet dat je fouten gaat maken, maar dat je je daardoor niet laat weerhouden om je nek uit te steken. Waar het in de kern omgaat is dat jij de manier van ondernemen ontdekt, de rol in je bedrijf bekleedt waar jij je het meest prettig bij voelt. Dat je vanuit je instinct werkt en zuiver bent in wat je doet. Dat je met de klanten werkt waar jij het liefst mee werkt en niet andersom. En dat begint bij het weten wat jouw innerlijk kompas is, zodat jij gaat staan voor wie je bent, waarom je doet wat je doet en van daaruit keuzes maakt.

Een eenzijdige focus op doelen schept verwachtingen en houd je in de tang. Zorg er dan ook voor dat je intenties zo krachtig zijn dat je je aandacht daarop richt. Doe je dat, dan bevrijd je je van je verwachtingen.

 

Hoe pak je dat aan?

 
Ik kan me best indenken dat je denkt, klinkt mooi maar hoe pas ik dat toe. Dan heb ik iets voor je. Wekelijks bied ik een aantal mensen de gelegenheid om hun hulpvraag aan me voor te leggen tijdens een online verkenning, geheel vrijblijvend. Lijkt je dit wat? Meld je dan meteen aan via deze link.

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment